Oettinger: A 2019-es EP-választásig el kell fogadni az új uniós költségvetést

2018. június 07. 20:24

A megállapodás nagy hatású üzenet lenne az Ankarában, Washingtonban és Moszkvában tevékenykedő „autokraták” számára, azt tudatosítaná bennük, hogy „Európa egy unió, amely kompromisszumképes és cselekvőképes” – mondta Günther Oettinger.

2018. június 07. 20:24

A 2019 tavaszán tartandó európai parlamenti (EP-) választásig el kell fogadni az Európai Unió (EU)  következő hétéves költségvetését – sürgette Günther Oettinger uniós költségvetési biztos csütörtökön Berlinben.

Az Európai Bizottság német tagja a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság Europaforum című rendezvényén kiemelte, hogy nemcsak rendkívül fontosnak, de lehetségesnek is tartja, hogy sikerül megállapodni a 2021-2027 közötti időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetésről az EP-választás előtt.

A megállapodás nagy hatású üzenet lenne az Ankarában, Washingtonban és Moszkvában tevékenykedő „autokraták” számára, azt tudatosítaná bennük, hogy „Európa egy unió, amely kompromisszumképes és cselekvőképes” – mondta Günther Oettinger. Kifejtette, hogy Nagy-Britannia uniós távozása (Brexit) és az új ügyek, például a migrációval kapcsolatos feladatok miatt az eddiginél több pénzre van szükség, az együttes tagországi bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százalékát meghaladó nagyságú forrást kell összpontosítani a költségvetésben, de vannak „keményvonalas” tagállamok, amelyek elutasítják a befizetések növelését.

Azonban az ilyen tagállamok száma csökken, és várhatóan Németország is hajlandó lesz több pénzt átutalni a közös kasszába, így lehetséges a kompromisszum 2019 tavaszáig – mondta.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa – aki 2005-től öt évig Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke volt, és 2010 óta a brüsszeli bizottság tagja – a WDR rendezvényén arról is beszélt, hogy a Jean-Claude Juncker vezette bizottság megbízatásának lejárta után befejezi politikai pályafutását, és a gazdaságban kíván elhelyezkedni.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2018. június 08. 09:46
..."sikerül megállapodni a 2021-2027 közötti időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetésről az EP-választás előtt." Erre az időszakra 2020-ban elég megállapodni. Annál is inkább, mert az új képviselők lesznek a felelősek a költségvetés kivitelezéséért. Feleljenek a saját programjukért, ne a bukott liberálisokéért. Meg kell akadályozni a 2021-27-es költségvetés elfogadását a jelenlegi képviselők által, azaz 2019-ben!!!
crydog
2018. június 08. 08:01
Persze, be kell kalkulálni a migránsokra címszó alatt felvett 30 milliárdos soroshitelt, amit majd a perifériaállamokkal fizettetnak bissza.. rohadjon meg mind.
Világpanoráma
2018. június 08. 00:15
Békemegállapodás és meghívás: https://vilagpanorama.hu/2018/06/08/az-eszak-koreai-kapcsolatok-normalizalasa/
luga
2018. június 07. 22:49
Ugyan olyan jó költségvetést barkácsolna össze, mint amilyen eddigi uniós vezetés tevékenysége. Siker, siker hátán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!