Elkezdődött az ökumenikus imahét

2018. január 22. 15:20

Vasárnap megkezdődött a január 21-28. közti, ökumenikus imahét a Szent István-bazilikában. A nyitó istentiszteleten az üldözött keresztényekért imádkoztak, a hét témája pedig az emberi méltóság és a rasszizmus.

2018. január 22. 15:20

Idén január 21–28. között tartják az ökumenikus imahetet. Az ökumenikus imahetet megnyitó istentiszteletet január 21-én tartották a budapesti Szent István-bazilikában. Szentbeszédet mondott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; igét hirdetett Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnöke – írja a Magyar Kurír

Az ökumenikus istentiszteleten többek közt áldást és imádságot mondott David Hamid anglikán segédpüspök; Paul Sayah pátriárkai vikárius, a maronita pátriárka külügyi vezetője és William Hanna Shomali jordániai katolikus püspök. Az istentiszteleten részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is. A liturgiában a MEÖT tagegyházainak vezetői szolgáltak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) Elnöksége tavalyi döntése alapján az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja 2018-tól az üldözött keresztényekért való imádkozás napja is egyben. Minden imahétnek van saját témája, ezúttal a rabszolgaság, az emberi méltóság és a rasszizmus témáit járják körbe az érdeklődők.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2018. január 23. 16:32
Az ökumenizmus jelenleg nem más, mint a katolikus egyház önfeladása, saját hitének aláásása. A Jézus Krisztus által alapított anyaszentegyház egyetlen módon viszonyulhat az őt elhagyó, a kapott kincseket szétszóró és hamis emberi okoskodásra cserélő, ember alapította felekezetekhez: úgy, ahogy a példabeszédben a tékozló fiút visszafogadja az atyja - miután az belátta tévedését és megbánta bűneit!
balsors
2018. január 22. 19:40
A sátán "oszd meg és uralkodj" mintapéldája Európa.
noMores
2018. január 22. 18:23
Irany a templom, ott szol a fideszes agitacio.
Zalailáma
2018. január 22. 17:54
Érdekes, hogy a történelmi keresztény egyházak képviselői (és gyakran hívei is) mennyire fölültek az ökumenizmus szekerére, ami pedig nem más, mint az internacionalizmus balos eszméje vallási köntösbe bújtatva. A régi papok (akár katolikusok, akár protestánsok) eleve irtóztak ettől az egész hamis összeborulástól, a '70-es évektől kezdve (ld. II. vatikáni zsinat) hangadóvá, majd vezetővé váló papságnak ellenben ez az egyik kedvenc vesszőparipája (ld. Luciferenc ténykedése). Teszik ezt annak ellenére, hogy a felekezeti különbségeket elmaszatolva a vallási identitástudat általánosságban is döbbenetesen halványodik, az ugyanis egy 'nesze semmi, fogd meg jól', hogy "csak az a fontos, gyerekek, hogy jó keresztények legyünk", meg hogy "szeressük, egymást, felebarátaim". Nem véletlen, hogy ez a humanista álarcot viselő újkereszténység egy színtelen, szagtalan, tartás nélküli gezemice, ami nem csak nem vonzó, de erőtlen is olyan agresszív monoteista vallásokkal szemben, mint például az iszlám vagy az izraelita. De hát pont egy ilyen öntudatlan, tehetetlen, ellenállásra képtelen vallásszerűségre van szüksége a világ urainak... Itt az ideje fölébredni, keresztény testvéreim: nem a hittételeinket, a szertartásainkat kell föladni és uniformizálni, hanem öntudatra ébredve szövetségre lépni egymással a minket leigázni, kiirtani akarók ellen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!