Az Alzheimer-kór a becslések szerint világszerte csaknem 50 millió embert érint, és ez a szám 2050-re előreláthatólag 131,5 millióig emelkedik. A betegség pontos etiológiája nem ismert, de a jelenlegi álláspont szerint kialakulásában szerepet játszanak a béta-amiloid plakkok. Ez a „tapadós” fehérje képes összeragadni, és az így keletkező plakkok megszakítják az egyes idegsejtek közötti összeköttetéseket.
A kanadai McMaster Egyetemen a Giuseppe Melacini által vezetett kutatócsoport nemrégiben publikált eredményei szerint a zöld teában lévő EGCG polifenol a béta-amiloidok funkciójának befolyásolása révén képes megállítani a béta-amiloid plakkok képződését.
Melacini munkacsoportja magmágneses rezonancia segítségével pontosabb információkat tudott nyerni arról, hogy az EGCG miként befolyásolhatja a béta-amiloid plakkok képződését. „Molekuláris szinten – magyarázza Melacini − az EGCG beborítja a toxikus oligomereket, ezáltal megváltoznak azok tulajdonságai oly módon, hogy képesek interakcióba lépni az egészséges sejtekkel.”
A most közzétett adatok nemcsak megerősítik azokat a korábbi megfigyeléseket, melyek szerint az EGCG megelőzheti a béta-amiloid plakkok képződését, de részben rávilágítanak a preventív hatás mechanizmusára is.
Adataik alapján a szerzők azt javasolják, hogy a zöld tea kivonatát alkalmazzák az Alzheimer-kór prevenciójában.
„Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az Alzheimer-kór kezelésében jelenleg nem rendelkezünk kuratív gyógymóddal, ezért a korai beavatkozás az egyetlen, amitől eredményeket remélhetünk. Ez jelentheti például a zöld tea kivonatának vagy származékainak fogyasztását már nagyon korán, akár 15−25 évvel a tünetek jelentkezése előtt” – fogalmaz Giuseppe Melacini.
A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy nem könnyű feladat az EGCG-t eljuttatni közvetlenül az agyba, ezért a későbbi kutatások fő céljának annak kell lennie, miként lehet úgy módosítani a vegyületet, hogy ez a probléma áthidalhatóvá váljon.