Nevezzük nevén! – Névtani szimpózium az ELTE-n

2017. november 21. 21:18

Miért terjednek az olyan, „kreatív” nevek rohamosan, mint a Mazsola, Málna vagy a Radiátor? A névtan nagyágyúi idén is összeülnek, hogy megválaszolják a tudományág legizgalmasabb kérdéseit.

2017. november 21. 21:18
Constantinovits Milán

Talán kevéssé közismert, de hazánk nemcsak a mérnöki innovációk terén jár élen, hanem olyan klasszikus bölcsészettudományi ágakban is, mint a névtan. A területnek külön szakfolyóirata van (Névtani Értesítő), és az ELTE magyarképzésének is több szintjén megjelenik, igaz, nem azzal a súllyal, amennyire fontos kutatási területről van szó. A diszciplína nagy seregszemléjét hamarosan az ELTE-n rendezik meg, ez már sorozatban a hatodik konferencia lesz.

A Mandineren is bemutatott Forráskonferencia is jó példája volt a tudományközi párbeszédnek, és ezt a sort folytatja a névtan kutatóinak szimpóziuma is, „Alkalmazott Névkutatás 2017. Nevek és szótárak” címmel. A névtan ugyanis több tudományterülettel is szoros kölcsönhatásban áll: ilyen a marketing, a nyelvszociológia vagy épp a pszichológia. 

Mitől lesz a Dior márkanév hatásos, miért veszélyesek a laikusok által készített keresztnévszótárak, és hogyan vannak jelen a magyar tulajdonnevek a külföldi lexikonokban? Akit érdekelnek eme nyelvészeti, ám az életünket is nagyban befolyásoló témák, annak érdemes ellátogatni az ELTE, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyar Nyelvtudományi Társaság közös szervezésű konferenciájára. Program itt olvasható.

A konferenciasorozat szervezőbizottsága: Farkas Tamás intézetigazgató-helyettes, tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, Slíz Mariann habilitált egyetemi adjunktus, Bölcskei Andrea tanszékvezető, egyetemi docens.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crydog
2017. november 22. 12:55
Jah nevezzük nevén: nem meleg hanem buzi, nem roma hanem cigány, nem liberális hanem zsidó,nem LMBTQWERTY hanem csira, nem szinesbörü hanem néger, és végül: nem liberális demokrácia hanem polkorrekt terror.
A teremburáját
2017. november 22. 10:22
S ez mitől tudomány/tudományág? Milyen értékes szellemi terméket hoz létre?
grimpic
2017. november 22. 08:32
Ezért kár összeülni a tojásfejűeknek. Én kapásból megmondom miért van. Mert teljesen meghülyültek a kedves szülők, de a nagyobbik baj, hogy hagyják nekik véghezvinni, ami az egybites fejükből kipattan.
terra
2017. november 21. 23:16
"terjednek az olyan, „kreatív” nevek rohamosan, mint a Mazsola, Málna vagy a Radiátor" Nekem erről pedig ez jutott eszembe: Lobotómia
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!