Mi hát a becses? - Napi Maxima

2017. október 02. 19:26

Mi marad hát, ami becses? Azt hiszem, ez: saját alkatodnak megfelelően nekilendülni és pihenni.

2017. október 02. 19:26
Marcus Aurelius

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Mi hát a becses? Tapsokat aratni? Nem! Az sem, ha a nyelvek tapsolnak. Mert a tömeg tetszészúgása: nyelvek tapsa. Lemondtál tehát erről a kis dicsőségről is. Mi marad hát, ami becses? Azt hiszem, ez: saját alkatodnak megfelelően nekilendülni és pihenni.”

Marcus Aurelius: Elmélkedések. Budapest: Helikon, 2016, p. 67.

 

Marcus Aurelius (121-180) a Római Birodalom császára, politikus és filozófus. A római kor egyik legsikeresebb császára, hadjárataival megszilárdította birodalma belső integritását, megerősítette a határokat a betörő népekkel (germánok, kvádok, pártusok, stb.) szemben. Politikai tevékenysége ellenére magát filozófusnak tekintette, „Elmélkedések” című írása a mai napig a filozófiatörténet egyik legolvasottabb alkotása. Nagy hatással volt Márai Sándor, Kosztolányi Dezső és Faludy György művére.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szkeptikus
2017. október 03. 07:04
Marcus Aurelius: Tizenkettedik könyv, 20.: Először: semmit se tégy találomra vagy céltudatosság nélkül. Másodszor: semmi más célod ne legyen, csak a közösség haszna.
kérdés
2017. október 02. 22:08
Na, végre!
nanemáne
2017. október 02. 20:21
/Az élet szép és bármit is juttat neked a sors, ne felejts el élni! Élni az egyik legritkább dolog a világon, mert az emberek többsége csak létezik./
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!