Más határokra van szükségünk - Napi Maxima

2017. október 11. 11:42

Nekünk nem békerevízióra van szükségünk, nekünk más határokra van szükségünk.

2017. október 11. 11:42
gróf Bethlen István

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Ha már most Európa azt mondja, hogy mi kínálunk neked egy végleges békerendet, de ti azt visszautasítjátok abban a formában, ahogy ígérjük, mondjátok meg tehát, hogy miképpen akarjátok ti a végleges béke rendezését, úgy én erre egy mondással felelek: Ha valaki a mellényét rosszul gombolta be, öltözékét csak úgy hozhatja rendbe, ha kigombolja, és azután jól gombolja be. Ezekre a határokra egy végleges békét felépíteni nem lehet. Ezekre a határokra fel lehet építeni egy börtönt, amelyben mi vagyunk az őrzöttek és a győzők, az őrzők. De messze vagyunk még attól is, hogy megnyíljanak ennek a börtönnek ajtajai. A szomszédból áthallatszik a szó, hogy békerevízióról nem lehet beszélni, ellenben tárgyalni mindenről lehet. Ehhez csak jobb atmoszférára van szükség. Szeretem a szójátékot, de csak azt, amely felvilágosít, fényt derít az igazságra, de nem homályosít el semmit. Én is szójátékkal felelek erre: Nekünk nem békerevízióra van szükségünk, nekünk más határokra van szükségünk. És ha ez békerevízió nélkül keresztülvihető, ki állja ennek útját Magyarországon?”

Gróf Bethlen István: Debreceni beszéd (1928)

 

Gróf Bethlen István (1874-1946) magyar politikus, a Trianon utáni Magyarország nagy formátumú miniszterelnöke (1921-1931). A fenti beszédrészlet az olasz-magyar szerződés megkötése után hangzott el és szóképeivel, leleményes fordulataival hűen visszaadja a miniszterelnök retorikai stílusát. Bethlen István ekkortájt látta meg az esélyét, hogy országa kitörhet a nemzetközi izolációból és feltételezte, hogy lehetőség lesz az ország határainak megváltoztatására. A mai magyarság számára a fenti idézetből is világos lehet, hogy a trianoni békediktátum, mennyire egyirányú utcát jelentett a kor magyar politikai és szellemi elitjének, amely a második világháború katasztrófájába torkollott. Természetesen nem csak a magyarság, hanem a Párizs környéki békék egész Európa számára egyirányú utcát jelentettek, amely a második világháború borzalmaiban végződött.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. október 11. 21:43
maximus maxima maximum maximum maximam maximum maximi maximae maximi maximo maximae maximo maximo maxima maximo maximi maximae maxima maximos maximas maxima maximorum maximarum maximorum maximis maximis maximis maximis maximis maximis maximior maximior maximius maximissius maximissima maximissimum unus maximissius una maximissima unum maximissium
Akitlosz
2017. október 11. 21:10
Régen volt 1928. 1945. óta egyik magyar(országi) politikus sem mond még csak hasonlóakat sem.
balbako_
2017. október 11. 16:52
Utólag mindenki lehet okos, de az igazán okos emberek, mint Bethlen, már 1928-ban látta előre, hogy" Ezekre a határokra fel lehet építeni egy börtönt, amelyben mi vagyunk az őrzöttek és a győzők, az őrzők." És ez így igaz majd' 100 évvel későbbre is!
Gyéressy Károly
2017. október 11. 14:11
Így beszél egy államférfi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!