Konzervatív forradalom

2017. október 26. 08:31

Konzervatív forradalomnak nevezzük azoknak az elemi törvényeknek és értékeknek a felébresztését, amelyek nélkül az ember elveszíti kapcsolatát a természettel és istennel, és amelyek nélkül nem lehet valós rendet felépíteni.

2017. október 26. 08:31
Edgar Julius Jung

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Konzervatív forradalomnak nevezzük azoknak az elemi törvényeknek és értékeknek a felébresztését, amelyek nélkül az ember elveszíti kapcsolatát a természettel és istennel, és amelyek nélkül nem lehet valós rendet felépíteni.”

Edgar Julius Jung: Németország és a konzervatív forradalom In: Uö.: Németek Németországról. München, 1932, p. 380.

 

Edgar Julius Jung (1894-1934) német ügyvéd, publicista és politikus. A konzervatív forradalom egyik vezéralakja, hitt a német és európai föderalizmusban és regionalizmusban, elutasította a francia típusú központosított államot és a parlamentarizmust. Európa jövőjét a nyugati világ értékeiben és hagyományaiban látta, egy európai birodalom (Imperium Europa) létrehozását szorgalmazta. Hitlert a fiatal konzervativizmus kisiklásának tekintette, elutasította annak tömegimádatát és rasszizmusát. „Ha a népi gondolatunkat felcserélik a rasszizmussal és a biológiai naturalizmussal, akkor Hitler mindent – amit mi fiatal konzervatívok az utóbbi években létrehoztunk – meghamisíthat, és az ellenkezőjére fordíthat.” 1933 után Franz von Papen kancellárhelyettes tanácsadója és beszédírója lett, annak hivatalában, Papen tudta nélkül, konzervatív ellenállási centrumot szervezett. 1934-ben Jungot (Papen híres marburgi beszéde után, melyet Jung írt) hazaárulás vádjával letartóztatták és kivégezték.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁrPi
2017. október 26. 16:09
" ... hitt a német és európai föderalizmusban és regionalizmusban, elutasította a francia típusú központosított államot és a parlamentarizmust. Európa jövőjét a nyugati világ értékeiben és hagyományaiban látta, egy európai birodalom (Imperium Europa) létrehozását szorgalmazta. " Vajon a konföderáció csak a föderáció előszobája lenne? A "Confoedereratio Helvetica" például nem torkollott föderációba. Nehéz lennne nagyobb állam-méretekben ugyanez? Például "Kossuth közzéteszi konföderációs tervét:" http://mult-kor.hu/cikk.php?id=9614
pollip
2017. október 26. 12:47
Nagy a baj a németek gyokereivel- már ha vannak.
madarasi.abel
2017. október 26. 09:02
Kár, hogy Magyarországon a konzervativizmusnak egy jó időre befellegzett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!