Horthy Miklós változó arcai

2017. július 24. 20:24

A zsidóság végső kálváriájára csakis a német megszállás miatt kerülhetett sor. Hogy ekkor Horthy visszavonulása lett volna-e a kisebbik rossz, mint a posztján maradása, azon lehet vitatkozni, de azon nem, hogy döntőképessége teljes birtokában soha nem nevezte volna ki sem Sztójayt, sem Szálasit.

2017. július 24. 20:24
Krómer István

„Magyarország számára a »Németország vonakodó csatlósa« szerep eljátszása maradt, amit nálunk vonakodóbban senki nem játszott el. Az a puszta, de döntő fontosságú tény, hogy 1944 tavaszáig a hazai zsidóság saját otthonában, saját közösségében, a háborús átlagnál nem rosszabb színvonalon élhette az életét, kizárólag Horthynak és az ő bizalmából hivatalban volt politikusoknak köszönhető.

Jogosan vethető fel, hogy a Horthy-rendszer gazdasági átrendeződést kívánt elérni a zsidó vagyon rovására, de hogy az életüket vagy a szabadságukat akarta volna elvenni, az nem igaz. Hiszen ha így lett volna, akkor nem körmönfont módszerekkel akadályozta volna, hanem – a szlovák, román, balti, ukrán náci társutasok példájára – igénybe vette volna a nácik »zsidótlanítási szolgáltatását«.

Az, hogy ennek a vonakodó csatlósi állapotnak vége szakadt, a Kisantant mohó sovinisztáinak intrikája mellett főként a cinikus angolszász hatalmi játszmáknak köszönhető, amelyeknek fontosabb volt, hogy néhány német hadosztályt lekötve tudjanak a megszállt Magyarországon, mint félmillió zsidó ember élete.

És igen, e téren sem tehetünk engedményt a józan ész rovására: sértsen akármilyen érdeket vagy érzékenységet, ragaszkodnunk kell ahhoz az egyszerű, logikus következtetéshez, hogy a zsidóság végső kálváriájára csakis a német megszállás miatt kerülhetett sor. Hogy ekkor Horthy visszavonulása lett volna-e a kisebbik rossz, mint a posztján maradása, azon lehet vitatkozni, de azon nem, hogy döntőképessége teljes birtokában soha nem nevezte volna ki sem Sztójayt, sem Szálasit. Mint ahogy az is vitathatatlan, hogy ha nem nevezte volna ki Sztójayt, akkor Horthyt a németek eltakarították volna az útból, és tetszésük szerinti quislinget tettek volna az ország nyakára.

Ha Horthy az érthető, s retrospektíven ma oly erővel megkövetelt morális okokból való távozást választja, akkor senki nem menthette volna meg a főváros zsidóságát. Lenne egy vállalható Horthynk, szobrokkal, utcanevekkel, ellenben vagy kétszázezerrel több zsidó áldozattal. Meg nagyobb katonai veszteségekkel, hiszen a szuverenitás százszázalékos elveszítése az ország erőforrásainak totális náci célú mozgósítását jelentette volna, a vonakodás morzsányi lehetősége nélkül.”

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2017. július 25. 18:56
A világon egyetlen ország védte akkoriban a zsidók életét páncélosokkal: Magyarország, Budapesten. Azóta egyetlen ország tett még ilyet : Izrael. Ettől függetlenül - vagy éppen ezért -a világ leghangosabban fasisztázó zsidó közössége éppen a budapesti (belvárosi), amelyik még Izrael állam vezetőjét is elküldi most a picsába, hogy tovább fasisztázhasson. Hát, evvan.
Box Hill
2017. július 25. 12:02
London, 1943. október 14. Mr A. W. G. RANDALL KÜLÜGYI TANÁCSOS FELJEGYZÉSE L. B. NAMIER PROFESSZORRAL FOLYTATOTT BESZÉLGETÉSÉRÕL: Namier professzor (Jewish Agency) tegnap közölte velem, munkatársai súlyos aggodalommal gondoltak azokra a lehetséges következményekre, amelyek a Magyarországon viszonylagos biztonságban élő 800 000 zsidót sújtanák, ha a magyar kormány idő előtt szakítana Németországgal... Namier professzor közölte: a zsidókat illetően az egyetlen remény, hogy a magyarok nem tesznek semmit addig, amíg gyakorlatilag nem látszik valószínűnek, hogy a németek már nem lesznek képesek reagálni. (A fenti dokumentumot teljes terjedelmében közölte: Magyar - brit titkos tárgyalások 1943-ban, Kossuth Könyvkiadó, 1978. A Jewish Agency a Cionista Világszövetség vezető szerve, a palesztinai zsidóság érdekképviseleti szervezete.)
fogas paduc
2017. július 25. 10:58
Szóval a kommunisták a fasizmus elleni harcot kisajátították maguknak. Pedig, amikor a németek elfoglalták Párizst, sztálin üdvözlő táviratot küldött hitlernek. Megjegyzendő, hogy a szovjetek is antiszemiták voltak, ők még a háború után is deportálták a zsidóságot a szovjetunión belül - egészen 1953-ig, sztálin haláláig. Valamely hozzáértőt felkérnék arra, hogy mondjon már példát arra a történelemből, amikor egy nemzet a zsidóságot fegyveresen megvédte. Mert Magyarországon ez történt, Horthy lerendelte Koszorús Ferenc ezredes vezetésével az esztergomi páncélos ezredet , s bp-t zsidó gettót körülvétette a páncélosokkal, smegvédte azt az ss-szel szemben. Nyugat Európában már a középkortól kezdve üldöztetések érték a zsidóságot - ki is üldözték őket Angliából Spanyolországból. A 1930-s években a Németországból Palesztinába menekülőket az angolok nem engedték be Palesztinába. Albert Einstein csak úgy kapott vízumot az USA-ba, hogy az egyik hivatalnok nyíltan megszegte az FBI vezetőjének direkt utasítását.... 1939-re Szlovákiából a zsidóságot deportáltatták - a szlovák kormány 500 birodalmi márkát fizetett a németeknek minden elhurcolt zsidó állampolgárukért. 1942 karcsonyára Franciaországban a Vichy kormány " önszorgalomból" tette meg ugyan ezt. A Varsói Felkelés kitörésekor a közelben levő szovjet csapatok előrenyomulását sztálin leállíttatta, kivárta, míg a felkelést az ss leveri. Az waffen ss-ről meg annyit, hogy tagjai között más nemzetekből származók is voltak. Ott 1945 áprilisában a legkitartóbban a führert egy francia tagokból álló waffen ss egység védte.....
jött a csősz és mindenkit hazazavart
2017. július 25. 09:42
van, amihez az ember nem adja a nevét. ilyen a német megszállás legitimálása, a deportálás, sztójay és szálasi. ha erre képtelen, akkor nem "államférfi" többet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!