A fahéjfa (Cinnamomum verum vagy C. zeylanicum), ismertebb nevén ceyloni fahéj fiatal ágainak a lehántott és parakéregtől megtisztított, milliméternél vékonyabb, papírszerű kérgéből készül a sokak által kedvelt fűszer, a fahéj.
A fűszer egyben étrend-kiegészítők alkotórésze is, és azt a cukorbetegek vércukorszintjének kontrollálására javasolják. Felvetődik a kérdés, hogy milyen mértékű hatás várható a fahéjtól, milyen adagolásban javasolt alkalmazni, és kell-e számítani használatakor gyógyszerinterakciók fellépésére.
A jelenleg rendelkezésre álló eredmények alapján úgy tűnik, hogy a cukorbetegek biztonsággal alkalmazhatják a fahéjt a desszertjeik ízesítésére. Sőt, ezen túlmenően a napi 1, 3 vagy 6 grammos fahéjadagok szedése is kedvező eredményeket ígér. A Diabetes Care folyóiratban 2003-ban megjelent kontroll-csoportos vizsgálati eredmények alapján a 40 napon keresztül tartó, az említett dózisokban történő fahéj-adagolás csökkentette mind a vércukorszintet, mind a koleszterinszintet. A tapasztalt hatás a fahéj szedésének abbahagyását követően 20 nappal is fennállt.
Egy 2016-os kislétszámú vizsgálat (n=25) alapján a 12 héten át szedett napi 1 gramm fahéj kedvező hatású a nem kellőképpen kontrollált vércukorszintű diabéteszeseknél; és mindez az éhomi vércukorszint csökkentésében is megmutatkozik.
Megjegyzendő, hogy néhány más vizsgálat nem igazolja a fahéj szignifikáns vércukorszint-csökkentő hatását. Ugyanakkor, egyetlen vizsgálat eredménye sem utal arra, hogy a fahéj negatívan befolyásolná a cukoranyagcserét.