Négynapos ünnep lett a húsvét

2017. március 07. 22:57

Az Országgyűlés kedden a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.

2017. március 07. 22:57

A parlament 163 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető erről szóló egyéni képviselői indítványát. Két független képviselő, Fodor Gábor (Liberálisok) és Szabó Szabolcs (Együtt) tartózkodott.

A Ház a munka törvénykönyve mellett további négy jogszabályban rögzítette az új munkaszüneti napot, amellyel Magyarországon tizenegy olyan munkaszüneti nap lett, amelyek hétköznapra esnek, illetve eshetnek: január 1-je, március 15-e, nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20-a, október 23., november 1-je, december 25-e és 26-a.

A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek, amelyen a keresztények Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről emlékeznek meg – emlékeztetnek az előterjesztők indítványukban, hozzátéve, a munkaszüneti nap nagypéntek méltó megünneplését segíti elő. Balog Zoltán tájékoztatása alapján a nagypéntek Európában 14 országban ünnep.

A miniszter kitért arra is, hogy a munkaszüneti napok száma nem feltétlenül befolyásolja egy ország gazdasági teljesítményét. Példaként említette, hogy Németországban 17 munkaszüneti nap van, Bulgáriában 16, Szlovákiában 15, Horvátországban 14, Ausztriában, Csehországban, illetve Lengyelországban 13, Dániában, Franciaországban és Belgiumban 12.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc korábban azt mondta: nem támogatják a javaslatot, ugyanis mindez 20-25 milliárdos kiesést jelentene a gazdaságban, és a tervezet nincs megfelelően előkészítve. Ráadásul sokaknak elveszne a hosszú hétvége: a kereskedelemben, valamint a szolgáltatásokban dolgozók jelentős részének a munkaszüneti nagypéntek után szombaton be kellene mennie dolgozni. Ezért a munkáltatói szövetség azt kérte, hogy inkább december 24-ét nyilvánítsák munkaszüneti napnak.

Orbán Viktor miniszterelnök 2016 októberében, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának emlékülésén jelentette be, hogy munkaszüneti nappá kívánják tenni nagypénteket.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik