Nem lesz budapesti népszavazás az olimpiáról

2016. november 25. 17:58

Eldőlt, hogy fővárosi népszavazás már biztosan nem lesz a 2024-es olimpiáról, mivel az azt kezdeményező Erdélyi Katalin nem vette át az aláírásgyűjtő íveket a határidőig. Erdélyi a Mandinernek elmondta: napokkal később jutott csak el hozzá a hivatalos levél arról, hogy mehetnek az ívekért, így már az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló 30 napnak csak alig több mint kétharmada állt volna rendelkezésre, másrészt elsősorban országos referendumot szeretnének az olimpiáról, és bíznak benne, hogy a Kúria ebben kedvező döntést hoz a számukra.

2016. november 25. 17:58
Kiss Brigitta

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kezdeményezés tárgyában szereplő kérdést október 6-án hitelesítette, s az október 20-án emelkedett jogerőre. A kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

Az aláírásgyűjtő íveket az FVB október 25-én hitelesítette, a kezdeményezőnek innentől számítva 30 nap állt rendelkezésére ahhoz, hogy a fővárosi választópolgárok 10 százalékának, azaz nagyjából 138 ezer lakosnak az aláírását összegyűjtse.

Az FVB tájékoztatása szerint azonban a kezdeményező Erdélyi Katalin Krisztina nem vette át az aláírásgyűjtő íveket, ennek megfelelően nem tudta bemutatni a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat, így a voksolásra nem kerül sor – közölte az MTI.

Ezért nem ment el Erdélyi az ívekért

A Mandiner megkérdezte Erdélyi Katalint – aki egyébként az Átlátszó újságírója – arról, miért nem vette át az aláírásgyűjtő íveket. Mint elmondta: egyrészt azért, mert már 9 nap letelt a 30 napos aláírásgyűjtési határidőből, mire megkapta a Fővárosi Választási Iroda hivatalos levelét arról, hogy kezdhetik az aláírásgyűjtést. 

Másrészt megfellebbeztük a Nemzeti Választási Bizottság döntését a Kúriánál, és arra várunk, hátha mégis átmegy az országos népszavazás” – fogalmazott Erdélyi, aki azt is mondta: bízik benne, hogy a Kúria kedvező döntést hoz a számukra.

Ez az országos kérdés, amit az NVB elutasított

Erdélyi Katalin Krisztina szeptember 6-án, magánszemélyként benyújtott országos népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 5-én nem hitelesítette. Az a kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?

A testület akkor 9:2 arányban úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert a törvény hatályon kívül helyezése az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítási kérdést érint, a már létrehozott és létrehozandó szervezetek tekintetében. A kérdés emellett az NVB szerint nem felel meg a választópolgári egyértelműségnek sem, mert azt a hamis látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené – írja az MTI az elutasításról.

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2016. november 27. 17:01
Egészen elképesztő, hogy úgy tűnik minimum alkotmánybírónak kell lenni ahhoz, hogy egy nyomorult érvényes kérdést sikerüljön feltenni ahhoz, hogy népszavazást lehessen tartani erről a tetves olimpiáról!
drkovax
2016. november 26. 19:12
Ezek után jobb lenne, ha többi hülye is kussolna népszavazás ügyben. Lehetett volna népszavazás, csak a ballib élcsapata, világelső aktivista újságírói képtelenek voltak még elkezdeni is az aláírásgyűjtést. Egyébként meg ha tényleg annyira népszerűtlen lenne az ötlet, miből tartott volna akár a nagykörúton belül összeszedni egy hét alatt ... Hja, hogy esetleg okkal félnek attól a szavazó polgárok mégse az ő véleményüket osztanák ? Nos, itt játszotta el a teljes ballib oldal a népszavazási igényre való hivatkozás morális jogát.
noMores
2016. november 26. 16:44
Azert az mennyire undorito, hogy errol mem mer a fidesz nepszavaztatni? Beszari, fos banda.
Conduct
2016. november 26. 13:33
Mert a führer meghallgatja az ő népét.Vesszenek a vörösök ugyi,éljenek a narancssárgák,(lisszentujorhárt)oszt a gyerekeink ugyanúgy fogják utálni őket mert máshogy de hazabasszák az országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!