A Massachusetts General Hospital kutatói most megtalálták az okát is annak, hogy miért nem segít a súlycsökkenésben az aszpartám. Az Applied Physiology, Nutrition and Metabolism szaklapban közzétett tanulmányukban megmutatják, hogy az aszpartám bomlásából keletkező fenil-alanin hogyan akadályozza annak az enzimnek a működését, amely a metabolikus szindróma kifejlődését előzné meg.
A metabolikus szindróma pedig napjaink egyik leggyakoribb összetett anyagcserezavara, tünetei a hasra hízás, zsíranyagcsere-zavar, magas vérnyomás, cukorbetegség.
Azt is kimutatták, hogy azok az egerek, amelyek aszpartámot kaptak a vízzel, több súlyt szedtek fel és a metabolikus szindróma több tünete is megjelent náluk. Ezzel szemben azok az egerek, amelyek nem kaptak aszpartámot, de egyébként ugyanazt ették, nem mutattak ilyen tüneteket.
A gond ezzel az egésszel, hogy a cukorhelyettesítőknek az lenne a feladata, hogy segítsék a súlycsökkenést és csökkentsék a metabolikus szindróma tüneteinek kialakulását. Eddig már több klinikai kutatás mutatta ki, hogy ezek a termékek nem működnek, sőt, egyesek még rosszabbat is tesznek a felhasználókkal, magyarázta a tanulmány egyik vezető szerzője, Richard Hodin.
A fent említett enzimről ugyanez a kutatócsoport 2013-ban tett közzé tanulmányt. Azok az egerek, amelyek kaptak az enzimből, még magas zsírtartalmú diéta mellett sem híztak el. A már metabolikus szindróma tüneteit kifejlesztő állatoknál pedig csökkentek ezek a tünetek.
Hogy megértsék az aszpartám szerepét, a kutatók négy csoportra osztották az egereket. Két csoport normál étrendet követett, de az egyik vízébe aszpartámot tettek. A másik két csoport magas zsírtartalmú étrendet követett, itt is az egyik csoport aszpartámos vizet kapott.
A normál étrendet követő csoport egerei napi három és fél doboz aszpartámos vizet ittak, a zsíros ételeket evők két dobozzal ittak meg ugyanebből. A kísérlet végén a normál étrendet követőknél alig volt különbség az egerek súlyában, a zsíros ételekkel táplálkozóknál azonban az aszpartámos vizet ivók sokkal kövérebbek lettek. Az aszpartámos vizet ivók mindkét csoportjában nagyobb volt az egerek vércukortartalma, ami glükózintoleranciára utal.
A kutatók szerint az emberek nem értik, hogy miért nem működik az aszpartám a diétás üdítőkben. Pedig több tanulmány is kimutatta, hogy ezek az édesítők éhesebbé tehetnek, amely miatt nagyobb lehet a kalóriabevitel.