Testtudat gyerekkorban! Ne hanyagoljuk el!

2016. október 21. 11:17

A gyógytestnevelő elengedhetetlen szerepéről. Interjú.

2016. október 21. 11:17
Henn Renáta

„A gyermekek mozgásszervi fejlődése több ezer oldalt felölelő beszédtéma. Ha bármi probléma merül fel csemeténkkel, akkor ott vannak a gyógytornászok, a gyógypedagógusok és a gyógytestnevelő tanárok is, akik segítenek. Ezekről a témákról is beszélgetünk Henn Renáta gyógytestnevelővel.

Családháló: Mi a különbség a gyógytornász és a gyógytestnevelő között?

Henn Renáta: Mi az iskolában tanítunk, és olyan gyerekekkel foglalkozunk, akik valamilyen mozgásszervi panasszal vagy elváltozással küzdenek. Ők teljesen ép gyerekek, csak van például egy gerincferdülésük, vagy egy kicsit túlsúlyosak vagy akár asztmásak. Mi velük foglalkozunk a testnevelés órán kívül.

(...)

CSH: Hogyan állapítják meg, hogy kinek van szüksége gyógytestnevelő tanárra?

HR: A vizsgálatot az iskolaorvos és a védőnő végzi, én is részt szoktam venni ezeken a felméréseken. Akit úgymond kiszűrünk, annak minden szeptembertől járnia kell erre az órára. Ebbe beletartozik az úszás, ami kötelező, és két tornatermi óra van. Ha valaki nem jelenik meg ezen, az ugyanúgy igazolatlan, mint más óráknál. Itt is osztályzatot kapnak. (...)

CSH: Ha szülőként vesszük észre, hogy valami nincs rendben gyermekünknél: akár mozgáskoordinációs problémát fedezünk fel, akár más panaszunk van, mi, szülőként elérhetjük, hogy gyógytestnevelő foglalkozzon gyermekünkkel?

HR: Jelezni kell az iskola igazgatójánál, hogy a gyerekünknek például hanyag tartása van, vagy furán tartja a vállát. Ilyenkor az iskolaorvos megvizsgálja és javasolhatja a kezelés megkezdését. De ugyanígy működik, ha a gyermek ortopéd rendelésre visszük el és ott vizsgálja meg a szakorvos, és ő is beutalhatja gyógytestnevelésre, ami aztán kötelező a gyerekre nézve.

(...)

CSH: Azt említetted, hogy meggyógyul a legtöbb gyerek. Előfordul, hogy valakinek élete végéig kell gyógytestnevelőhöz járnia? Legalábbis ezeket a feladatokat gyakorolnia?

HR: Vannak súlyosabb esetek, akik már fűzőt viselnek például. Az a tapasztalatom, ha rendszeresen tornáznak, nyújtanak, mozgatják az izmaikat, akkor előbb-utóbb elhagyható lesz például a fűző, és a legfontosabb, hogy nem fog fájni ha felnőttek lesznek.”

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!