Gyakori intelem, hogy az ősz a megfázások időszaka, de nem kell, hogy ez így legyen. Ha jól sáfárkodunk a lehetőségekkel, erős immunvédelemmel vértezhetjük fel magunkat a hűvös kihívásokkal szemben és ez nem feltétlenül a patikaszerek beszerzésével egyenlő!
Bár megvan az étrendkiegészítők a táplálkozásban, de most itt vannak a szezonális gyógynövényeink, a csipkebogyó, a kökény, a homoktövis, vagy az egzotikusabb goji bogyó, a most beérő csonthéjasok (dió, mogyoró, mandula) és a zamatos gyümölcsök: alma, körte, szőlő, szilva, naspolya. Próbáljunk kitörni a déligyümölcsök kizárólagos bűvköréből – nem véletlenül rendelkezünk a mi éghajlatunkra jellemző földi kincsekkel. Fontos lenne, hogy azokat a növényeket, zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben, amelyek nálunk teremnek, összehangoltabbak a szervezeti működésünkkel.
Ejtsünk pár szót a méltatlanul elhanyagolt zöldségekről is: a káposztafélék, a karfiol, a brokkoli, a vörös- és fokhagyma, a most betakarítandó paradicsom-, zöld- és fűszerpaprika, a nemrég felszedett őszi burgonya, vagy a zöldbab, a padlizsán a vitaminok és ásványi anyagok legtermészetesebb forrásai. Használjuk őket! Minél természetesebb a tápanyagbevitel, annál nagyobb haszonnal építi be a szervezet- és használja is fel maradéktalanul a szükséges mennyiséget a kellő időben.