Sokkoló: az egyik legnépszerűbb ropogtatni való is szerepel a legártalmasabb ételeink listáján
Rákkeltő anyagok – kiderült, melyik három összetevő a legveszélyesebb az élelmiszerekben.
Az egészséges táplálkozásban minden élelmiszernek, így az édesítőszereknek is van helye, ám a gyermekeknek meg kell tanulniuk élvezni a természetes ízeket.
Szűcs Zsuzsa, a Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke az Inforádiónak elmondta: a természetes ízekre helyezik a hangsúlyt a közétkeztetésben. Nemcsak a cukor, hanem az édesítőszerek mennyiségét is csökkentik, hogy a gyermekek az alapanyagok, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök ízét szokják meg.
Az elnök asszony kiemelte, hogy az egészséges táplálkozásban helye van minden élelmiszernek, így a cukornak is, ám nagyon fontos a mértékletesség. A közétkeztetés egyik feladatának tartja, hogy a hozzászoktassa a gyermekeket az élelmiszerek természetes ízéhez.
Az íz szempontjából mindegy, hogy cukrot vagy egyéb édesítőszereket használnak fel, ám a felesleges kalóriák mindenképpen kerülendőek. Hároméves kor alatt egyáltalán nem ajánlott az édesítőszerek használata. Szűcs Zsuzsa elmondta: a barna cukor és a méz jobb választás ugyan, mint a fehér cukor, de energiatartalmuk közel azonos, így ezeket fogyasztva is figyelni kell a mennyiségre.