Táplálkozástudományi szempontból a vaj középutas megoldás: nem annyira egészségtelen, mint a cukor, de még mindig kockázatosabb, mint az olívaolaj.
A tanulmány szerint az alacsony zsírtartalmú étrendet egy tévedés miatt találták ki. A kutatáshoz kilenc tanulmány vizsgálatával elemezték ki több mint 600 000 ember adatait. Eszerint a vajevés nem növeli a szív– és érrendszeri betegségek kockázatát, és a 2-es típusú cukorbetegség ellen még védelmet is nyújthat.
Az új megállapítás szembemegy azzal az évtizedes hagyománnyal, ami szerint a vajat azért kell kerülni, mret túl sok benne a telített zsírsav.
–Szerintem a telített zsír nem káros, inkább semleges, általános. A növényi olajak, gyümölcsök és diófélék egészségesebbek a vajnál. De az alacsony zsírtartalmú pulykahús, egy péksütemény, a kukoricapehely vagy a cukros üdítők rosszabbak a vajnál is– mondta dr. Dariush Mozzafarian, a kutatás vezetője.
A kutatócsoport megvizsgálta az alanyok vajfogyasztási szokásait, majd ellenőrizték, hogy függ ez össze az egészségi állapotokkal. A kilenc tanulmányból négyre igaz volt, hogy azok, akik mindennap ettek vajat, azoknál 4 százalékkal csökkent a 2-es típusú diabétesz kockázata. Még nem tudják, mi ennek az oka – ahhoz további kutatásokra lesz szükség –, de feltételezik, hogy a vajban egyszeresen telítetlen zsírsavak is vannak, azok meg a vércukorszintet és az inzulinérzékenységet is javítják.
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta