Műemlékvédelmi terület lett Verespatak

2016. január 14. 19:59

Újabb akadályt állított a román kulturális minisztérium a Verespatak környékén tervezett aranybánya megnyitása elé, mivel a települést két kilométeres övezetben védetté nyilvánították. Verespatak és környéke a nemzeti fontosságúnak számító A kategóriás műemlékek listájára került fel.

2016. január 14. 19:59

Műemlékvédelmi területté nyilvánította a román kulturális minisztérium az erdélyi Verespatak települést, ahol a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat akart aranybányát nyitni.

Adrian Balteanu, a román kulturális miniszter műemlékvédelmi tanácsadója elmondta, hogy a területen nem lehet bányászati tevékenységet folytatni. A települést 2 kilométeres övezetben nyilvánították védetté úgy, hogy felkerült az A kategóriás műemlékvédelmi listára – írta az AFP hírügynökség. Romániában az A kategóriás műemlékek nemzeti fontosságúnak számítanak.

Verespatakon a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyesvállalat akart ciántechnológiás aranybányát nyitni. A beruházást számos román civil szervezet, az ortodox egyház, a Román Tudományos Akadémia és Magyarország is ellenezte környezetvédelmi aggályok miatt.

A kanadai Gabriel Resources több mint tizenöt éve próbálja megszerezni a Verespatakon és környékén rejlő mintegy 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelési engedélyét. A román parlament 2014 júniusában utasította el bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet. Verespatak védett műemlékvédelmi területté nyilvánítása újabb akadályt jelent a beruházás útjában.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. január 14. 20:46
Hát azt kell, hogy mondjuk: Románia jobban teljesít.....
anegy_
2016. január 14. 20:15
Tökéletes megoldás! Az "A" kategóriás műemlékké nyilvánítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!