Sokkoló: az egyik legnépszerűbb ropogtatni való is szerepel a legártalmasabb ételeink listáján
Rákkeltő anyagok – kiderült, melyik három összetevő a legveszélyesebb az élelmiszerekben.
Az MTI számolt be arról, hogy a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékén zajló kutatás nemzetközi szempontból is jelentős eredményt hozott. Keszthelyen magyar kutatóknak a világon először sikerült egy, a humán gyógyászatban fontos szerepet kapó anyagot kimutatni egy szőlőfajta gyökerében.
Polgár J. Péter, a kar dékánja tájékoztatása szerint a tanszék munkatársai a szőlő szerveinek stilbén anyagokat tartalmazó vizsgálata során nemzetközi figyelemre méltó eredmény értek el. A világon először sikerült a szőlőalanyok gyökeréből kimutatni epszilon-viniferint. Ennek a rezveratrol dimernek különösen fontos gyógyászati felhasználási területei lehetnek az antidepresszáns gyógyszerek készítésében, daganatos májbetegségek kezelésében, de a bőr UV-sugárzás okozta károsodástól való védelmében is. Németh Gyöngyi, Hegyi Orsolya és Kocsis László a kutatások során feltérképezte az ültetvényben található szőlőnövény szerveinek stilbéntartalmát. Így sikerült kimutatniuk, hogy a Teleki Kober 5BB szőlőalany gyökerében – más természetes forrásokhoz képest –jelentős mennyiségű epszilon-viniferin található. A kutatási eredmény nemzetközi publikációja folyamatban van – közölte a dékán.