Dr. Ahluwalia korábbi kutatásai már bebizonyították, hogy a céklalé az emberi nyállal interakcióba lépve emeli a vérplazma nitrát- és nitrittartalmát, és egészséges önkénteseknél jelentős vérnyomáscsökkenéshez vezet.
Dr. Ahluwalia és munkatársa legújabb vizsgálatában, amelynek eredményeit 2012. április 15-én, a Hypertension című szaklap internetes oldalán publikálták, a kutatók újra a céklához fordultak, amelyről a zöld leveles zöldségekkel együtt köztudott, hogy magas a szervetlen nitráttartalma. Az egereken végzett kísérletekben ezután a tudósok meghatározták a nitrát megfelelő dózisát, amely mellett a magas vérnyomású egerek vérnyomása csökkent, míg a normális vérnyomású kontrollcsoportba tartozóké nem. Magasabb dózis mellett viszont már mindkét csoportban bekövetkezett a vérnyomáscsökkenés.
A kutatók ezután 15, magas vérnyomással küzdő, gyógyszerekhez nem szokott páciensen tesztelték a céklalevet. Az egyik csoport 250 ml szervetlen nitrátban gazdag céklalevet ivott meg, míg a másik csoport ugyanennyi vizet. Ez a dózis körülbelül másfélszeresére emeli a szervezet nitrátszintjét, a korábbi kutatások szerint ekkora emelkedés még nem járt jelentős vérnyomáscsökkenéssel a normál vérnyomású csoportban.