Az egészséges táplálkozásról már sokan és sokszor írtak, ebben a rovatban is esett róla szó. A szív-és érrendszeri betegségek, emésztőrendszeri problémák, sőt, akár a daganatos betegségek kockázata is jelentősen csökkenthető lehet a megfelelő étrend betartásával. Viszont a szellemi képességek romlása és az étkezési szokások közötti kapcsolatra kevesebb figyelem jutott eddig. Ezen változtatahatnak azok az amerikai tudósok, akiknek munkájáról az MTI ad hírt.
A megfelelő étrend szignifikánsan csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát – állítják egy tízéves kutatás alapján amerikai tudósok. A chicagói Rush Egyetem kutatói eredményeiket az Alzheimer's & Dementia című folyóirat márciusi számában tették közzé. Az Alzheimer kór az időskori elbutulás, a demencia leggyakoribb formája. A Nemzetközi Alzheimer Társaság adatai szerint bolygónkon 40 millió ember szenved e súlyos kórban, a fejlett világban, Észak-Amerikában és az észak-európai államokban a legmagasabb a megbetegedési ráta, a legalacsonyabb pedig a mediterrán térségben és Ázsiában. Különösen kedvező a megbetegedési statisztika Olaszországban és Japánban - olvasható a LiveScience hírei között. A feltételezések szerint az Alzheimer-kór kialakulását genetikai, környezeti, valamint életmódbeli tényezők összessége segíti elő. Korábbi kutatások kimutatták, hogy rizikófaktort jelent az elhízás, a hipertónia, a magas koleszterinszint, a szív és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj.
A Rush Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során a mediterrán étrendet és a magas vérnyomás megelőzését szolgáló DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ötvözték. Az így kialakított MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) elnevezésű étrend 10 ajánlott és 5 tiltott ételféleséget kínál. Az előbbiekhez a zöld leveles zöldségeket és egyéb zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halat és a baromfihúst, az olívaolajat, valamint a bort sorolták a kutatók.
A szellemi leépülést elősegítő élelmiszerek lajstromában pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, továbbá a sajt, a sütemények és az édességek, a sültek és a gyorséttermi fogások szerepelnek. A tízéves követéses vizsgálatban 923 önkéntes vett részt. Mint kiderült, azoknál a résztvevőknél, akik a MIND-étrend szerint táplálkoztak, 53 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, ám a rizikó azoknál az önkénteseknél is 35 százalékkal alacsonyabb volt, akik csak részlegesen tartották be a diétát. „Sokkal jobb egészségnek örvendenek mindazok, akik hosszú időn át megfelelően étkeznek" - mutatott rá a táplálkozás-epidemiológiai kutatást irányító Martha Clare Morris, a Rush Egyetem docense.
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta