Ab: Nem alaptörvény-ellenes az MSZP-DK tapolcai jelöltjéről szóló fideszes kisfilm

2015. április 21. 12:35

Az Alkotmánybíróság a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva kimondta, hogy nem alaptörvény-ellenes a Fidesz ajkai szervezete által a tapolcai időközi képviselő-választási kampányban közzétett kisfilm, amely az MSZP és DK közös jelöltjét, Pad Ferencet hozta összefüggésbe az ajkai vörösiszap-katasztrófával.

2015. április 21. 12:35

Az Alkotmánybíróság kedden közzétett határozatában a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva kimondta, hogy nem alaptörvény-ellenes a Fidesz ajkai szervezete által az időközi képviselő-választási kampányban közzétett kisfilm, amely az MSZP-DK közös jelöltjét összefüggésbe hozta az ajkai vörösiszap-katasztrófával.

 
Az interneten március 29-én közzétett videóban elhangzott, hogy a Mal Zrt. „vezetői között ott ült Pad Ferenc”, akinek a „dolga az lett volna, hogy megakadályozza a katasztrófát, de ő semmit sem tett” (a jelölt a cég felügyelőbizottságának tagja volt).
 
Az eljárás kezdeményezői szerint a videó valótlan tényeket híresztel, sérti a jelölt becsületét és a választók jogos érdekét, mert negatívan befolyásolhatja a közvéleményt. A Kúria korábban azt mondta ki, hogy a valótlan tényállítások miatt jogsértő a kisfilm. Az Ab azonban egyhangú döntéssel megsemmisítette a Kúria határozatát azzal, hogy a közügyek szabad vitatása a véleményszabadság fokozott védelme alatt áll.
 
Az ügyben eljáró választási bizottságok elutasították a beadványt, mert álláspontjuk szerint a jelölt a katasztrófa idején a Mal Zrt. felügyelőbizottságának tagja volt, ez pedig a közfelfogás szerint azonos megítélés alá esik a társaság vezetőségi tagságával. Egyebek mellett azért, mert a felügyelőbizottságnak és tagjainak kötelezettségei közé tartozik minden, a vállalat működésével kapcsolatos anomália jelzése, ám a Mal Zrt. részéről senki sem tett semmit a tragédia elkerülése érdekében - indokolták döntésüket.
 
A Kúria azonban megváltoztatta a döntést, és azt állapította meg, hogy a valótlan tényállítások miatt jogsértő a kisfilm, valótlan tényállításai megsértették a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási eljárási alapelvet. 
 
Az Ab ugyanakkor 14 alkotmánybíró egyhangú döntésével megsemmisítette a Kúria határozatát azzal, hogy sérti a véleménynyilvánítás szabadságát.
 
Az Alkotmánybíróság arra mutatott rá, hogy a közügyek szabad vitatása a véleményszabadság fokozott védelme alatt áll, továbbá társadalmi érdek, hogy a választási kampányban nemcsak a közügyeket, hanem az egyes jelöltek alkalmasságát és a jelölő-támogató szervezet programját is megvitassák. Mindez kemény verbális csatározásokat is jelenthet, de ez része a kampány során megvalósuló véleménynyilvánítási szabadságnak.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. április 21. 15:01
Gondoltátok volna? Egyébként az ellenfelek mocskolása posztkomcsi specialitás. Ebben a két MSZMP-s tesóka kiválóan teljesít mindig.
Akitlosz
2015. április 21. 13:42
Viszont gusztustalan negatív kampány. Talán inkább kormányoznia kellene a Fidesznek az ellenfelei pocskondiázása helyett, mert ez így 2018-ban már kevés lesz a "csak még négy évet kérünk" folytatáshoz.
luga
2015. április 21. 13:24
Csacsi AB! Csak, és kizárólag a baloldalnak van joga ordenáré szövegeket, rajzokat közölni a politikai ellenfélről.
Apáczai
2015. április 21. 13:02
Akkor most már AB-papírja van az MSZP-DK-nak a méltatlan jelöltjükről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!