444: Súlyos környezetszennyezés fenyeget Budapesten

2015. április 09. 16:52

A Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál fekvő egykori Budapesti Vegyiművek területén 2000 tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárolnak szétrohadt, sokszor szétdurrant hordókban a szabad ég alatt – írja a 444. A szennyezés problémája megoldatlan.

2015. április 09. 16:52

A 444 arról ír: 2000 tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárolnak szétrohadt, szétdurrant hordókban a szabad ég alatt a Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál fekvő egykori Budapesti Vegyiművek területén. A szennyezés problémája a portál szerint megoldatlan. Gyúlékony és mérgező anyagok keverednek, az anyagok egy része folyamatosan szivárog a talajba és a talajvízbe, a szél pedig szabadon fújja szét a fedetlen hordókból a szennyezést.

A Greenpeace szerint a területen a lakosság védelme érdekében azonnali beavatkozásra van szükség. A 444 közli, a Közép-duna völgyi környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség már 2011-ben arról írt a határozatában: „a szabadban tárolt hulladékokat és vegyi anyagokat a nagy melegek idején folyamatosan locsolják, hogy az esetleges tüzet, robbanást megakadályozzák. Tekintettel arra, hogy a fenti, sérült göngyölegű anyagok tárolása műszaki védelem nélkül történik, a locsolással a szennyező anyagokat gyakorlatilag közvetlenül bemossák a már egyébként is szennyezett talajba, talajvízbe”.

A Budapesti Vegyiművek Zrt. 1876-tól kezdve 130 éven keresztül működött. A céget 2008-ban felszámolták. A 444 emlékeztet, hogy már történt itt egy robbanás 1992. január 9-én: a három robbanásban huszonegyen sérültek meg. Akkor egy mononitráló reaktor, egy 2000 literes hulladékgyűjtő tartály, és egy 500 literes vizesmosó-reaktor robbant fel. Ugyan európai uniós pénzből 2005-ben a Hídépítő Zrt. és alvállalkozói 1,4 milliárdból elkezdték a talajvíz megtisztítását, de közben a szivárgó anyagokat senki nem szállította el. A tisztításhoz használt szivattyúkat a portál szerint időközben ellopták, ráadásul színesfémtolvajok is garázdálkodhattak a területen.

Az illetékes hatóságok rendre ellenőrzik és bírságolják a telepet, de nem történik semmilyen komoly előrelépés. A 444 úgy látja: „az állapot, ami a volt Vegyiművek területén évek óta van, az a környezet és a budapestiek ellen elkövetett bűncselekmény, de egyelőre se valódi felelős, se megoldás nincs a kialakult katasztrófahelyzetre”.

(Fotó: jozsefattilalakotelep.hu)

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. április 09. 20:11
A 444 az igazi környezetszennyezés.....
Morgen
2015. április 09. 20:10
"A 444 emlékeztet, hogy már történt itt egy robbanás 1992. január 9-én: a három robbanásban huszonegyen sérültek meg." Azt is Orbán csinálta.
Gregorius
2015. április 09. 18:33
Ezt mielőbb el kell intézni aztán leverni a felelősökön. A Vegyiművekben növényvédő szereket gyártottak, ahol az alapanyagok nem víz meg kockacukor. A Greenpeace vegyésze egy rakás rusnya dolgot tudott azonosítani ( érzékeny foszforvegyületek, különböző szubsztituált benzolszármazékok etc.) Át kell csomagolni a cuccot és a folyékonyakat elvinni a veszélyes hulladék égetőbe, a többit meg a VH lerakóba, mielőtt valami zűr lesz. Drága mulatság lesz, de erre kell pénznek legyen. Nem hittem volna, hogy ennyire a városban ilyen anyagokat hagytak, ezeket inkább távoli tanyákon szokták "ottfelejteni"...
kjkj945
2015. április 09. 18:14
Ha nekem annyi százasom lenne, amennyi ezen kívül még szennyez!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!