Index: A KDNP nem szavazza meg az egyházügyi törvényt

2014. december 10. 15:03

Az Index információi szerint Erdő Péter bíboros után a KDNP is azt javasolja a Fidesznek, hogy ne bocsássa szavazásra az új egyházügyi törvényt. Erdő Péter és Semjén Zsolt is azt sérelmezik, hogy a Fidesz egy az egyben át akarja venni a német egyházügyi szabályozást.

2014. december 10. 15:03

Nem fogja támogatni az új egyházügyi törvényt a KDNP a parlamentben – tudta meg az Index. A lapnak Semjén Zsolt azt mondta, hogy minden eszközzel meg fogják akadályozni a törvény elfogadását. A törvényről az előkészítés során sem az egyházakkal, sem a KDNP-vel nem egyeztetett a nagyobbik kormánypárt. Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is azt sérelmezi, hogy az Igazságügyi Minisztérium egy az egyben le akarja másolni az egyházak német szabályozását.

Ezzel Semjén szerint az a baj, hogy a német rendszer az egyházakat tulajdonképpen az állam alrendszereiként fogja fel, tehát nem független rendszerként finanszírozza. Semjén szerint viszont az egyházaknak egyedi jellemzőkkel bíró szabályozást kell kapniuk.

A KDNP szerint nem kell új törvény, mivel az eredeti, általuk kidolgozott törvény megfelelő lenne, ha a Fidesz néhány képviselője nem módosította volna az utolsó pillanatban. A nagyobbik kormánypárt szerint a tervezet túl liberális volt, ezért került bele például végül az a szabály is, mely az új egyházak beiktatásáról való döntést a parlament jogává tette.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2014. december 19. 20:33
A kifakadásom visszavonom. De lenne kérdésem: melyik napilap adott erről hírt? Ha Bölcskei szólt, azt minimum a Magyar Nemzet és a HIR TV hozza! Ezekre a nagyon helyes nyilatkozatokra nem emlékszem és katolikus sajtót- van sajátunk- nem olvasok.
indiáner
2014. december 18. 15:09
A KDNP legjobban teszi, ha inkább vadászgat saját erdeiben. Lehetett volna másképp is, de most már ez történelmileg így alakult.
Öreg
2014. december 16. 21:10
A német törvény - bár hiányosak az ismereteim- szimpatikusnak látszik. " Az egyházak az állam alrendszerei", a német törvény szerint. Mi ezzel a baj? Hisz a hitélet kivételével az egyházak azonos célok mentén sokkal jobban bekapcsolódhatnak az állam életében, ami - a nem egyházat támogatók szempontjából is jó lenne.Gondoljunk csak az alábbiakra: szociális ellátás, oktatás, egészségügyi ellátás, öregekkel foglalkozás, hajléktalanok kérdése,stb-stb. Ezekkel most is foglalkoznak az egyházak, de állandóak az anyagi problémák. Ha az állami feladatok elvégzésében -hivatásszerűen - kellene részt venniük az egyházaknak, a költség az államé. Az egyházak hitéleti tevékenységét eddig is és ezután is a hívők kell állják! Erdő Péter tiltakozása pedig számomra érthetetlen. Amikor kellett volna szólnia, néma maradt /kettős állampolgársági népszavazás, szemkilövések,egyházi iskolák nyomorítása/. Nem csak a vatikáni egyezmény számít!
indiáner
2014. december 16. 18:10
Előbb-utóbb át fognak állni a "baloldalra". Erre determinálják őket a személyes kapcsolataik. Ők lesznek az "igazi konzervatívok", védőpajzsai a bástyán támadt résnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!