Rettenet

2014. december 06. 16:47

Úgy látszik, a nagy keresztény egyházak sincsenek kiváltságos helyzetben. A fideszes kurzus velük ugyanúgy nem hajlandó tárgyalni, ahogy senki mással sem.

2014. december 06. 16:47
Czene Gábor
Czene Gábor

Igazságtalan lenne azt állítani, hogy a Fidesz újbóli hatalomra kerülése, 2010 óta az egyházak soha semmilyen formában nem tiltakoztak – akár zárt ajtók mögött, akár nyilvánosan – kormányzati lépések ellen. De jóval többet is tehettek volna ennél, és nemcsak akkor, amikor saját érdekeiket érezték veszélyben. A szegényeket megalázó és a demokráciát megcsúfoló penetráns intézkedések sorát vették szó nélkül tudomásul.

Hallgatásuknak annyi haszna legalább volt, hogy mostani megszólalásuknak különös súlya van. A kormány váratlan helyről kapott találatot, védekeznie nem könnyű. Az egyházi vezetőkkel szemben hatástalan a szabadságharcos retorika. A Fidesznek – eltekintve a szépen gyarapodó klientúrától – lassan mindenkit sikerül magára haragítania. Olyan társadalmi és gazdasági csoportokat is, amelyek sokáig abban az illúzióban ringatóztak, hogy örökre szóló kegyenclétben lesz részük, ha hűséges csatlós módjára viselkednek.

Orbán Viktor közben komolyan elhitte, hogy egész életen át büntetlenül lehet pávatáncolni. Tévedett. A kormány mélyrepülésben van. Ha a Fidesz a természetes szövetségesének tekintett, a jobboldal iránt hagyományosan lojális keresztény egyházak ellen is frontvonalat nyit, akkor már tényleg csupán az a kérdés, hogy egyáltalán ki marad mellette. Legfeljebb az MLSZ, a CBA meg a békemenet. Bár – ahogy elnézzük Bencsik Gábor minapi kirohanását a kormány ellen – lassan ebben sem lehetünk biztosak.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. január 31. 16:57
Akkor megdőlt ugye, hogy az egyházak érdekeit védi csak a Fidesz?
atila68
2015. december 16. 09:45
Gábor! Olyan vagy mint von Schwarz. Akkor vagy a legundorítóbb mikor megpróbálsz embernek látszani.
Peter8811
2015. január 24. 21:14
No fene, vallásos lett a Népszabadság? Majd fogok értetek imádkozni hogy az Úr bocsájtsa meg nektek a Teller levelet!
Fahrenheit 451
2015. január 05. 18:42
a keresztény egyházakat a KDNP által igyekeznek lejáratni. ideje lenne, hogy tiltakozzanak ez ellen, mert az eredeti KDNP-t a fidesz felfalta és a mutyi-KDNP-t beöltöztette a ruhájába, mint piroska nagymamájának a farkast.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!