A Fidesz ösztönözné a nyugdíjasok munkavállalását

2014. december 02. 11:28

Az LMP a munkára háruló terheket csökkentené, az MSZP a vasárnapi zárva tartás ellen emelt szót, a Jobbik pedig a visszaeső bűnözőket büntetné keményebben, a Fidesz visszavezetn a nyugdíjasokat a munka világába. Erről szóltak a napirend előtti felszólalások kedden.

2014. december 02. 11:28

Rétvári Bence a vasárnapi zárva tartás szocialista ellenzése nyomán közölte: úgy tűnik, hogy az MSZP végleg lemondott arról, hogy baloldali pártnak tartsák. Tuzson Bence fideszes képviselő szerint akár adójogi szabályokat is módosítani kell, hogy ösztönözzék a nyugdíjasok munkavállalását. Gőgös Zoltán a 2004 decemberi népszavazás kapcsán elmondta: a kormánypártok azóta csak ártottak a határon túli magyaroknak.

LMP: Csökkenteni kell a munkára háruló terheket

Szél Bernadett (LMP) azt mondta, a kormányzati sikerpropaganda szerint csúcsokat dönt a foglalkoztatás, de az emberek jövedelmi helyzete szemernyit sem javul, megállíthatatlanul nő a szegénység. A kormány nem veszi észre, hogy közmunkából nem lehet megélni – tette hozzá. Közölte: a munkáltatókat terhelő adók csökkentésével a létminimum szintjére lehetne növelni a minimálbéresek nettó keresetét.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy értékelte, hogy az LMP-nek nincs megoldási javaslata. Emlékeztetett arra, hogy a családi adózással 19-20 ezer forinttal több marad a családoknál. Beszélt arról is, hogy az uniós átlaghoz, 16,7 százalékhoz képest Magyarországon 14 százalék a szegények aránya. Kitért arra, a kormány azért, hogy megóvja az embereket a tömeges elszegényedéstől, elindította a rezsicsökkentést, a munkahelyvédelmi akciótervet.

MSZP: 20 ezer munkahely szűnhet meg a vasárnapi zárva tartás miatt

Lukács Zoltán (MSZP) szerint a KDNP a kereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartására vonatkozó javaslata miatt 20 ezer munkahely szűnne meg. Hozzátette: most 40 ezer olyan munkanélküli van, aki ezelőtt a kereskedelemben dolgozott, és mindössze 2000 az üres álláshely. Szerinte a munka törvénykönyvében kellett volna a munkavállalói jogokat biztosítani, és nem kellett volna megengedni, hogy elvegyenek tőlük pótlékokat. Hozzátette: az EU tagállamai közül 15 országban semmilyen szabályozás nincs, a német és a francia kormány most javasolja a szabályozás puhítását.

Rétvári Bence közölte, úgy tűnik, hogy az MSZP végleg lemondott arról, hogy baloldali pártnak tartsák. Mint mondta, Ausztriában, Németországban, Belgium szinte pontosan ugyanilyen a szabályozás, Ausztriában 1962 óta minden kísérletet visszavertek annak módosítására. Közölte, a kevesebb munkaidő nem befolyásolja a forgalmat, amely jövőre is nő reményeik szerint 2-3 százalékkal, ez azt jelenti, hogy több dolgozóra lesz szükség. Utalta arra, hogy a törvényjavaslatot alapos konzultáció előzte meg. Beszélt arról is, hogy a kutatások szerint csak Budapesten éri meg nyitva tartani vasárnap az üzleteket, vidéken nem.

KDNP: A szocialisták árulást követtek el 2004. december 5-én

Soltész Miklós (KDNP) felidézte a 2004. december 5-ei, a kettős állampolgárságról tartott népszavazást, amelynek során a szocialisták „nemmel” kampányoltak. Árulásnak nevezte, hogy az MSZP-sek és a liberálisok a többi között azt mondták: ne fizessünk rá a kettős állampolgárságra. Kitért arra is, hogy Gyurcsány Ferenc 2010-ben szocialista politikusként nem szavazta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt. A KDNP-s politikus felszólalását úgy kezdte, hogy az nem fog Gőgös Zoltánra nyugtatólag hatni, a szocialista képviselő ugyanis az előző felszólalás idején többször is közbekiabált.

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint is hatalmas károkat okozott a népszavazás, de mára sikerült ebből a helyzetből talpra állni, a nemzet ereje ugyanis az egységben rejlik. Közölte, mostanáig 680 ezer külhoni magyar adta be a magyar állampolgárság iránti kérelmét, és 630 ezren lettek eddig magyar állampolgárok.

Gőgös Zoltán személyes érintettség okán szót kérve azt mondta, hogy a kormánypártok csak ártottak a határon túli magyaroknak. Erre példaként azt hozta, hogy Szilágy megyében azért nem lett magyar tanácselnök, mert Orbán Viktor egy olyan párt mellett kampányolt, amely egy százalékot kapott.

Jobbik: Szigorúbb szabályokat a visszaeső bűnözőkre

Mirkóczki Ádám (Jobbik) a visszaeső bűnözők szabadulás utáni szigorúbb nyomon követését javasolta. Szerinte még hatékonyabbá kellene tenni a bűnügyi ellenőrző felügyeletet. Korlátoznák például a frissen szabadultak mozgását, vagyis a nap bizonyos időszakában nem hagyhatnák el az otthonukat, a pedofilok nem járhatnának óvodák, iskolák környékén, továbbá a visszaesőknek be kellene számolni a hatóságoknak arról, miből élnek – ismertette pártja elképzeléseit.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a visszaesőkre vonatkozó speciális szabályok között említette a három csapás intézményét, illetve azt, hogy az új büntető törvénykönyv kizárja a kedvezményekből őket. Beszélt arról is, hogy szigorították a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőinek nyilvántartását.

Fidesz: Ösztönözni kell a nyugdíjasok munkavállalását

Tuzson Bence (Fidesz) azt mondta: akár adójogi szabályokat is módosítani kell, hogy ösztönözzék a nyugdíjasok munkavállalását. Közölte: olyan ösztönző rendszert kell Magyarországon kidolgozni, amely miatt a nyugdíjasoknak érdemes lesz – főleg a hiányszakmákban – a munka területére visszatérni. Elmondta, évekkel ezelőtt még az jelentette a problémát, hogy a fiatalok bizonyos munkaköröket nem tudnak betölteni a nyugdíjasok miatt, most viszont pont fordított a helyzet: vannak olyan hiányszakmák, ahol szükség van a nyugdíjasok munkavállalására is. Fontosnak nevezte a közmunkára fordított források növelését, valamint azt, hogy munkahelyteremtő iparvállalatok jöjjenek az országba.

Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért felelős államtitkára a foglalkoztatás területén további teendőként jelölte meg a szakképzés átalakítását, a felsőoktatás munkaerőpiachoz való igazítását.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendetta
2014. december 02. 16:39
Nem kéne már békénhagyni a nyugdíjasokat? Nagyrészük a belét is kidolgozta és hála az újabb módosítgatásoknak, amúgy is egyre jobban kitolódik a nyugdíjkorhatár.
gudmen
2014. december 02. 15:48
népirto hazaárulo fidesz-maszop maffiabol elég volt! http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ujabb-fantasztikusan-jo-magyar-kisfilm-terjed
Potymog
2014. december 02. 15:15
"Fidesz: Ösztönözni kell a nyugdíjasok munkavállalását" Még mindig munkanélküliség van. Mi értelme lenne ezt tovább fokozni? Egyébként pedig hogyan fog futkosni a 65 éves óvónéni a gyerekek után, vagy hogyan műt remegő kézzel egy 65 éves sebész....? A nyugdíjas kor azért lett kitalálva, mert az idős, elöregedett szervezet már nem tud úgy teljesíteni, ahogy a fiatal. Nem az a megoldás, hogy a véneket dolgoztatjuk, hanem az, hogy a fiataloknak normális bért adunk, hogy ne vándoroljanak ki külföldre.
James
2014. december 02. 13:10
.............külföldre költöző fiatalokat kéne visszacsábítani normális fizetéssel és lehetőségekkel. --------------------------------------------- Ez mindennek az alfája és omegája. Amíg itt szinte mindennek az ára eléri, sőt sok esetben meghaladja az európai árakat, és emellett balkáni fizetések vannak, addig nagy változás nem lesz, nem is lehet. Addig innen csak menekülnek az emberek, aminek nem lesz jó vége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!