Szakszervezetek tiltakoztak a Hankooknál

2014. augusztus 04. 21:35

A rácalmási Hankook gyár előtt 250-300-an tüntettek azért, mert szerintük jogtalanul bocsátották el a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének vezetőjét. A demonstrálók szerint a tüntetés minden magyar munkavállalóról szól.

2014. augusztus 04. 21:35

A Hankook Tire Magyarország Kft.-nél tapasztalt munkavállalói jogtalanságok ellen tiltakozott több, országos szakszervezeti tömörülés hétfőn, a gumigyártó cég rácalmási telephelye előtt. A demonstráción 250-300 tüntető előtt Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke hangsúlyozta: a megmozdulás nem csak a VDSZ-hez tartozó Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete vezetőjéről szól, akit jogtalanul, mondvacsinált okok alapján rendkívüli felmondással kirúgtak, hanem minden magyar munkavállalóról. Örömének adott hangot, hogy hívásukra „egyként mozdultak meg” a magyar szakszervezetek, mert közösen érzik jogtalannak azt, ami a gumigyárban történt, s nem tűrhetik tovább a munkavállalói jogok sárba tiprását.

Székely elmondta, hogy átadtak a cég vezetésének egy hosszabb távú tárgyalási tervet, amellyel céljuk a béke és a nyugalom megteremtése. Hozzátette: javaslatot tettek egy tárgyalási koncepcióra és felajánlották a vezetőségnek, jelentsék be együtt az egyeztetések megkezdését a szakszervezeti és munkavállalói jogok betartásáról, a törvénytelenségek megszüntetéséről, az érdekvédelmi munka feltételeinek megteremtéséről. „Nem jött ki senki, hogy a Hankook itt és most, a nyilvánosság előtt elkötelezze magát az együttműködésre” – fogalmazott. A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a rácalmási gyárból egy év alatt két választott tisztségviselő került utcára rendkívüli felmondással, négy pedig maga mondott fel vagy felmondtak neki.

A nemrégiben elbocsátott szakszervezeti vezető, Bognár István elmondta, több mint 8 éve dolgozott a Hankooknál, az első munkavállalók között érkezett a gyárba. Az együttműködési kötelezettség elmulasztására és a HR félrevezetésére hivatkozva mondtak fel neki, alaptalanul – tette hozzá. Közölte: tájékoztatta a céget jogi tanulmányairól, fizetett szabadságot nem kapott a vizsgáira, igazolt fizetetlen távollétre elmehetett. Megjegyezte: jogi lépéseket tesz a jogellenes felmondás ellen és szeretné elérni, hogy felmondását hatályon kívül helyezzék és visszahelyezzék állásába. „Ez a gyár a gyerekem, ez az életem, az első kapavágás óta itt vagyok” – fogalmazott.

A tüntetésen jelen volt Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője, aki emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 2005-ben még fellépett az akkori kormány „elképesztő támogatásai”, a környezetszennyező technológiák és a munkavállalók jogainak megsértése miatt. Reményét fejezte ki, hogy ezekben az ügyekben előrelépés lesz a jövőben. Az eseményen részt vett többek között a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Liga Szakszervezet, az Értelmiségi Szakszervezet, a Munkástanácsok és a Dunaferr mindkét reprezentatív szakszervezete.

A Hankook Tire Magyarország Kft. a tüntetéssel kapcsolatban közleményt adott ki. Ebben leszögezték: július 21-i hatállyal megszüntették egyik munkavállalójuk munkaviszonyát, aki egyben a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetében is vezető pozíciót tölt be. A felmondás oka az volt, hogy a munkavállaló munkáltatóját tudatosan félrevezette, a tájékoztatási és együttműködési kötelezettségét szándékosan megszegte, valótlan információra hivatkozva kért és kapott engedélyt távolmaradásra a munkából. Valótlan az állítás, hogy jogi tanulmányai miatt szűnt meg a munkaviszonya – tették hozzá. Közölték: a Hankook Tire Magyarország Kft. az esetet munkaügyi kérdésnek tekinti, nem pedig szakszervezeti kérdésnek, mert a felmondás csak a munkavállaló munkaviszonyát érinti, szakszervezeti pozícióját vagy tevékenységét nem. „A szakszervezet ellen indult totális támadás vádjára reagálva a cég vezetősége kijelenti, hogy a Hankook soha nem szüntette meg egyetlen szakszervezeti tag vagy védett tisztségviselő munkaviszonyát sem tagsága miatt” – fogalmaztak.

Jelezték, hogy az elmúlt időszakban két esetben kezdeményezte a munkáltató a munkaviszony megszüntetését szakszervezeti tisztségviselő esetében. Az egyik a jelenlegi eset, a másik, korábban elbocsátott munkavállaló ügye pedig vádemelési javaslattal került az ügyészség elé. A többi esetben a munkavállalók maguk kezdeményezték a felmondást, és közös megegyezéssel távoztak a cégtől. 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A helység galagonya
2014. augusztus 05. 08:47
az emútnyócév, mega gyurcsán a hibás
csuka
2014. augusztus 05. 07:22
"Az "egymillió új munkahely" programjának meghirdetése óta sunyiban 10%-os leépítés volt a postánál, 3000 ember vesztette el munkáját és megélhetését. Lehet trükkök százaival kozmetikázni a statisztikai adatokat, de a valóság egyre fájdalmasabb számunkra. A Fidesz gazdaságpolitikájáért, jobban mondva, a 2010-es választás előtti és utáni handabandáért, a rengeteg áttételes, közvetett megszorításért az a Matolcsy a fő felelős, aki szemlátomást elmebajos, aki egész nap magában beszél, estére meg már nem emlékszik rá, hogy ki mondta neki azt a sok hülyeséget..." http://kuruc.info/r/2/131243/
atila68
2014. augusztus 05. 07:19
Hankook, nem ezek finanszírozták Kóka engedély nélküli építkezését pár millióval?
heep
2014. augusztus 05. 06:58
Köszönjük Kóka!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!