A kék norvég esete Lázár Jánossal

2014. június 13. 10:17

Elmondom végre, hogy a magyar politikai elitnek fogalma sincs arról, mi a civil társadalom lényege.

2014. június 13. 10:17
Kaufer Virág

Az egészséges és erős demokráciákban működő civil szektor szinte teljes mértékben független az állami és üzleti szférától, így kitűnő ellensúlyát adja mindkettőnek. Jelentős foglalkoztató a munkaerőpiacon, hozzáad a GDP-hez, vagyis gazdasági tényező. Motorja a mindenkori hatalommal szembeni állampolgári kontrollnak, a társadalmi változásnak és olyan ügyekért áll ki, amelynek van társadalmi támogatottsága, még ha szűk körben is. Nem csodálkozom, ha ez az információ sokaknak új: Magyarországon az elmúlt 25 évben a politika sokat beszélt a civilekről, de igen keveset tett azért, hogy ezt a folyamatot végre pályára állítsa. Nem arról kell vitatkozni, hogy az MSZP vagy pedig a Fidesz adott több pénzt a civileknek: az a kérdés, hogy ki értette meg, ki vette eddig komolyan a civil társadalom megerősödésének feladatát anélkül, hogy gyarmatosítani próbálta volna azt?

Böcskei Balázs most megjelent rövid de kitűnő elemzése a politikai baloldal és a civil baloldal viszonyáról remekül összefoglalja a problémát: az elmúlt négy évben az egyetlen pozitívum volt a baloldalon, hogy a Fidesz kormány áldatlan ténykedésének köszönhetően a civil ellenállás felduzzadt, új szereplők jelentek meg, akik tízezreket voltak képesek az utcára vinni. Mi volt erre a politikai pártok válasza? Minél előbb megkíséreltek a kibontakozó mozgalomra rátelepedni, ha pedig nem hagyták, akkor kikiáltották őket a kormányváltás kerékkötőinek. Meg is lett az eredménye. Ki tudja ma már, hogy mi van a Hallgatói Hálózattal vagy a Millával?

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pkarcsi
2014. június 13. 16:34
Te szerinted az,hogy hogyan kell munkanélkül mások pénzét lenyulni,jól megélni belőle és sipitozva szidni a kormányt.Változtass nevet és huzzál el haza,judeába.
Ángyán Páván
2014. június 13. 14:17
A civil társadalom lényege a közpénzből kötés a parlamentben és a budai drogdizsik üzemeltetése?
Box Hill
2014. június 13. 14:11
"a magyar politikai elitnek fogalma sincs arról, mi a civil társadalom lényege." Nagyobb probléma, hogy az eliten kívüli nagy többségnek, nincs. Ugyanis nekik kéne megformázni a saját képükre és hasznukra. Az elitnek vajmi kevés köze van ehhez. Ők köszönik szépen jól vannak. Ahogy bárhol a világon.
KannibálTatárÚr
2014. június 13. 13:31
Az ellenzék az elvesztett hatalom visszaszerzése érdekében mindent megtesz. Támogatottsága nincs, ezért kerülőútakon próbálkozik. A divatba hozott "civil" egy ilyen kerülőút. Mindenkire rá lehet mondani, hogy civil, tehát a civilek mindenkit képviselnek. Csakhogy van egy nagy bökkenő: senki sem szavazott ezekre a "civilek" nevében beszélő elenyésző kisebbségre, tehát nem is képviselnek senkit. Ez a mostani "civil" próbálkozás csak a törvényes út megkerülésére tett kisérlet. Mérettessék meg magukat választáson és annak erdménye szerint képviselhetik szavazóikat. Ez, ami ma történik "civilek" nevében, csak a bukott SSDSS feltámasztási kisérlete - szavazás nélkül. Még a hatalom ellenőrzéséről: nem az a hatalom, amelyet ellenőriznek, hanem az, amelyik ellenőriz. Ugyebár a senkit sem képviselő "civilek" ellenőrizni akarnek, tehát hatalmat akarnak - választás nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!