Lezsák Sándor: Mindszenty életútja példát mutat a magyarságnak

2014. március 01. 14:30

„Egészséges Mindszenty-kultuszt” szeretne létrehozni a mártír bíborosról elnevezett társaság Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szavai szerint, aki a Parlamentben tartott, szombati Mindszenty-konferencián beszélt minderről. A rendezvényen Mindszenty-emlékérmet kapott Kuklay Antal nyugalmazott plébános és Zinner Tibor jogtörténész.

2014. március 01. 14:30

Mindszenty József bíboros életútja példát mutat a magyarságnak és a kereszténységnek - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke A köztünk élő Mindszenty című konferencián szombaton a Parlamentben.

A Mindszenty Alapítvány és a Mindszenty Társaság rendezvényén Lezsák Sándor kiemelte: a társaság célja, hogy a bíboros emlékét erősítse konferenciák, tanácskozások szervezésével, könyvek, tanulmányok kiadásával, ösztöndíjak odaítélésével, amivel igyekeznek „egészséges Mindszenty-kultuszt” létrehozni.

Felhívta a figyelmet arra: Esztergomban egészalakos Mindszenty-szobrot avatnak májusban, ezenkívül országos szinten számos, Mindszentyre emlékező összejövetelt rendeztek, a Csendes-óceán kis szigetén, az 1994 óta független Palaun pedig Mindszenty József középiskola működik azzal a céllal, hogy „jó állampolgárt, jó keresztényt és jó palauit” neveljen. 
 
Az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: a bíboros „élő hitet táplál”, és emlékezete jelen van akkor is, „amikor róla beszélünk”. Sokan tevékenykednek azért, hogy a bíboros élete a jövőben is példát jelentsen a következő generációknak – mutatott rá Lezsák Sándor, aki az eseményen tolmácsolta Kövér László házelnök üdvözletét a résztvevőknek.
 
A rendezvényen Mindszenty-emlékérmet adtak át Kuklay Antal nyugalmazott plébánosnak és Zinner Tibor jogtörténésznek.
 
Horváth Béla, a Mindszenty Társaság tagja laudációjában elmondta: Kuklay Antal 1953-tól járt a budapesti papi szemináriumba, 1956-ban társaival röpiratot szerkesztett, amelyben Mindszenty és a bebörtönzött papok kiengedését és a szerzetesrendek újraalapítását követelték. 1956. november 3-án részt vett az Állami Egyházügyi Hivatal dokumentumainak – besúgójelentések, nyilvántartások – lefoglalásában. A forradalom és szabadságharc leverése után segített a nemzetőrök menekítésében, tevékenységéért 1957-ben letartóztatták, 1958-ban 10 év börtönre ítélték, amnesztiával 1963-ban szabadult. Ezután rendőri felügyelet mellett, a lelkipásztori munkától eltiltva élt, Sátoraljaújhelyen segédmunkásként dolgozott, ezalatt pedig katolikus gyűjteményt hozott létre Sárospatakon. Később a borsodi Köröm község plébániáján szolgált.
 
Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság leköszönő titkára Zinner Tiborról elmondta: a 20. századi történelmet, ezen belül a diktatúra természetrajzát kutatja. Történelem-földrajz szakon végzett, majd tanársegéd volt a Debreceni Egyetemen, ezután az országos levéltár tudományos kutatója lett. Az Ébredő Magyarok Egyesületének korai történetéről írt monográfiával védte meg disszertációját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán tiszteletbeli egyetemi tanár, ezen kívül a miskolci, a győri és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának oktatója. Kutatási területeihez tartozik a koncepciós perek bíráinak, ügyészeinek szerepe, illetve Mindszenty elítélése, rabsága és az Egyesült Államok nagykövetségén töltött időszaka.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2014. március 06. 16:02
Tudomásul kéne már venni, hogy nincs "egészséges kultusz", csak beteg kultusz van.
Magyar Kárpátalja
2014. március 06. 16:02
na Lezsák, akkor halna ki gyorsan amagyar ha hirtelen mind karót nyelt cölibátor lenne
dobzselaci
2014. március 02. 12:47
Ezt a manust valaki oldalba bökte, hogy 'sanyi bá', lejárt a ciklus!' ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!