Vezérkari főnök: Szükségünk van hitre és erőre

2014. február 19. 20:29

Katonazenekar játszik egyházi zenét azon a dvd-n, amit a tábori lelkészség fennállásának húsz éves évfordulója alkalmából mutattak be a Mátyás-templomban. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke rámutatott: egy katonazenekar is „megható formában” tudja közvetíteni az egyház üzenetét.

2014. február 19. 20:29

Szükségünk van hitre és erőre, de nem az a hitetlen, aki nem hisz Istenben, hanem az, aki nem hisz önmagában, a célok elérésében és az élet értelmében – mondta Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a HM Tábori Lelkész Szolgálat újraindításának 20. évfordulója alkalmából tartott dvd-bemutatón szerdán, a budapesti Mátyás-templomban.

Az egyház kétezer éves történetében mindig voltak olyan püspökök, lelkészek, akik az egyház szolgálata mellett felajánlották szolgálatukat a katonákért is, akik hitet, reményt adtak mindazoknak, akik hazájukért harcoltak –  idézte fel Benkő. – Így volt ez Mária Terézia korában is, amikor szervezetszerűen először jelentek meg az egyházak a katonák között.
 
A vezérkari főnök felhívta a figyelmet: nemigen volt még példa arra, hogy Isten házában az énekeket katonazenekar kísérje, a most megjelent dvd – amelyen a Veszprémi Légierő Zenekar egyházi énekeket játszik – pedig „ékes bizonyítéka annak, hogy egy hazát sok eszközzel és módszerrel lehet szolgálni”. A dvd bemutatja, hogy egy katonazenekar „milyen megható formában tudja közreadni” az egyház üzeneteit, amelyekkel a hitet tudják erősíteni.
 
Bíró László katolikus püspök, katonai ordinárius a dvd-bemutató előtti ünnepi szentmisén arra emlékeztetett, hogy a tábori lelkészi szolgálat elindításáért húsz éve, amikor még kötelező volt a katonai szolgálat, a Honvédelmi Minisztérium és az egyházak oldalán is tapasztalható volt a lelkesedés. Ez lehetőség arra, hogy egységben dolgozzanak civilek és papok, katonai ranggal bírók és egyszerű lelkipásztorok egyaránt. A katonalelkészek ott voltak a katonák mellett akkor is, amikor tragédia érte őket – tette hozzá.
 
A püspök szentbeszédében felidézte, hogy Jézus társai segítségével jóllakatta a sokaságot néhány kenyérből és halból, ezzel pedig azt üzeni, hogy „ma is munkatársakra van szüksége”. Az étkezés végén pedig összegyűjtötte a maradékot, mert Isten mindig többet ad, mindig nagylelkű az emberhez, mert úgy ad, hogy még marad is, ezt a maradékot pedig hasznosítani kell mások javára is – mondta.
 
Bíró László úgy fogalmazott, a tábori lelkipásztori szolgálat segít abban, hogy „az ember egész ember lehessen”.
 
Farkas Anikó, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke beszédében megköszönte a tábori lelkészek munkáját egyebek mellett Afganisztánban és a helyőrségekben, azt, hogy segítenek a katonáknak „a nehéz terhek cipelésében”.
 
Jákob János protestáns tábori püspök szintén megköszönte a tábori lelkészi szolgálat elmúlt húsz évben végzett munkáját és a Honvédelmi Minisztériumnak a dvd megjelenésének támogatását.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2014. február 21. 21:01
Az ukrán helyzet tükrében inkább hadseregre lenne szükségünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!