Templomépítészeti képzés a Vatikánban

2014. január 22. 10:39

Régi hagyomány a Vatikánban, hogy mindig a legkiválóbb építészekre bízták a fenséges katedrálisok és bazilikák tervezését. Egy új posztgraduális képzés keretében a szakemberek technológiai tudásukat speciális ismeretekkel egészíthetik ki.

2014. január 22. 10:39

Mindezidáig azonban nem volt olyan kurzus, mely segítséget nyújtott volna az építészek számára az imádság házainak megtervezéséhez. A vatikáni Szent Anzelm Egyetem templomépítészeti mesterképzést indított, amely a liturgiát helyezi a képzés középpontjába.

Jelenleg több mint 60 hallgató végzi a kétéves mesterképzést. Hetente egyszer kell személyesen megjelenni az egyetemen, de számottevő mennyiségű önálló feladat is van.
 
A tematika középpontjában a liturgia és a teológia áll: vagyis az, hogy ez a két terület mit tanít az építészetről, illetve hogy az építészet hogyan segítheti a liturgiát. Ezt a tudást később be tudják építeni a munkáikba.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2014. február 01. 20:15
Érdekes különbség van a héber és a görög Ószövetség között. A görög fordítás valóban "jó" és "gonosz" tudásáról ír, és valahogy ez vált közismertté. Az eredeti héber szöveg sokkal logikusabb. A fa gyümölcse a "jó" és a "rossz" tudása. A "rossz" itt lehet egyszerű fizikai rossz is, sőt, arról van szó. A férfi és az asszony akkor vált erkölcsi lénnyé, "jó" és "gonosz" tudójává, amikor Isten megtiltott nekik valamit. Tudták, hogy gonoszság a fa gyümölcsét megenni. Azért tették mégis, hogy önállóan, Isten nélkül határozhassák meg, mi a "jó" és mi a "rossz" nekik! Rossz pl. az a kiszolgáltatottság, amit a mezítelenség jelent, mert ha egyszer meghatározhatják a jót és a rosszat, akkor a másikban nem bízhatnak többé, mert hátha ő másképp határozza meg! Istenről már nem is beszélve, előle végképp rejtőzni kell.
magnamater
2014. január 28. 21:12
Én úgy gondolom, a Teremtőnek öröme telik a művészeti munkákban, mert az az Ő dicsősége is - kkkkétségesnek tartom az Ószövetség állítását, hogy a tudás tiltotta volna az embereknek - ha nem akart volna okos teremtményeket, abbahagyja a teremtést szamárnál.
Arma Gedeon
2014. január 25. 20:09
A katedrálisok nem Jézus helyébe léptek, hanem azzal, hogy a város legmagasabb, legnagyobb épülete az Isten dicsőségére épült,azt fejezték ki, hogy neki van felsőbbsége más szférák felett. Egy olyan korból visszanézve, amikor egy város legnagyobb épületei a multinacionális cégek irodaházai, egészen rokonszenves a katedrálisépítő korszak...
Arma Gedeon
2014. január 25. 20:09
Úgy tűnik, te bálványozod a kunyhókat és démonizálod az építészeti remekműveket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!