Miért nem szereti Orbán Viktor Németországot?

2014. január 16. 12:55

A magyar jobboldal éppen abba a Magyarországba vágyik vissza, amely a náci Németország szövetségese maradt az utolsó percekig, és éppen azon világszemlélet ellen harcol, amelynek talán éppen a mai Németország a legemblematikusabb (de Nyugat-Európában is egyedülálló) példája.

2014. január 16. 12:55
Techet Péter

„A magyar jobboldal azonban mind ez idáig nem volt németellenes. A magyar jobboldal jelentős része ugyanis eszmetörténetében és céljaiban eddig éppen azon horthyzmussal vállalt folytonosságot és azonosságot, amely a náci Németország egyik szövetségese volt. A magyar jobboldal történelemszemléletében mindig is 1945, az orosz megszállás töltötte be annak a negatív élménynek a szerepét, amit a legtöbb más dél- és kelet-európai népek számára a német megszállás vagy támadás jelent.

A lengyel vagy a görög jobb- és baloldal esetleges németellenessége ugyanabból az élményből táplálkozik, a magyar jobboldalon azonban mind ez idáig nem volt jelen az antifasiszta indíttatású, a németek kapcsán reflexszerűen nácizó németellenesség.  A magyar jobboldalon sokkal inkább egyfajta félreértett sajnálkozással nézték a németeket: az amerikaiak által »átnevelt«, »némettelenített«, »identitásától megfosztott«, »kiüresített«, »térdre kényszerített« (stb.) Németországról szóltak az elemzések. Ha egy német számára esetleg átfordítottunk ilyen szövegeket, teljes értetlenség volt a válasz. Németország ugyanis nem térdre kényszerítve, kiüresítve, némettelenítve, megfosztva érzi magát – hanem éppen felemelt fejjel büszke kritikai történelemszemléletére, a nácizmus feldolgozására és legfőképpen jelenlegi gazdasági sikereire.

A magyar jobboldal ezzel szemben éppen abba a Magyarországba vágyik vissza, amely a náci Németország szövetségese maradt az utolsó percekig, és éppen azon világszemlélet ellen harcol, amelynek talán éppen a mai Németország a legemblematikusabb (de Nyugat-Európában is egyedülálló) példája.

Németország egy teljesítményelvű társadalom (a »Leistungsgesellschaft« kifejezést olyan gyakorta használja egy német jobboldali politikus, mint a »nemzetet« egy magyar), ahol tudják, hogy az egyén csak a saját teljesítményére (és nem történelmi hősök ködös tetteire) lehet büszke, és hogy saját történelmüket is kritikusan kell értékelni, leírni, bemutatni. A német társadalom ezért nem érzi identitásvesztésnek, ha történelméről nem mondákból, hanem kritikus leírásokból, elemzésekből értesül, és ha büszkeségének alapja nem bármely akár pozitív vagy negatív történelmi személy tette, hanem saját és országának jelenlegi sikeres teljesítménye.

Magyarország nem tényező

A magyar jobboldal ezzel szemben úgy véli, hogy egy nemzet büszkeségének alapja történelmének kritikátlan dicsőítése; az egyéni sikerek hiánya miatt kell a ködös kollektív büszkeség élményét kínálni a kudarcos országokban. Görögországban is számos bal- és jobboldali tüntető komolyan gondolja, hogy »a náci németek«, »a barbár germánok« csak ne merjék kioktatni »Arisztotelész és Szophoklész népét«.”
 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Moses Hess
2014. január 16. 16:58
Én meg a zsidó gerincvelő összetételét nem ismerem. Hogy ajnározhatnak egy olyan német népet a zsidók, akik kiirtották felmenőiket? Ez már nem is gerinc, csupán élőgerinchúr!
tevevanegypupu
2014. január 16. 16:41
Csak azt nem értem, hogy a zsidók miért szeretik annyira Németországot. Ott vidámkodnak a munkatáborok mellett és akkor jönnek azzal, hogy Magyarország Hitler utolsó csatlósa..különben őket elnézve tényleg. Ők azok.
cerberus
2014. január 16. 16:32
Techet Pétert, bessergesagt : Peter Techet a német kiképzés terméke.Berlin szócsöve. Ebben a körben kell értelmezni. A " nagy berlini hadosztály ", ( Konrád-Dalos-Kertész), meg a DAAD-hadosztály után jön az ifjabb generáció. http://www.ifp-kma.de/ausbildung/ostkurs/ostkurs-2008 http://hungarianvoice.wordpress.com/2013/04/11/hvg-beitrag-von-peter-techet-wird-der-ungar-herumgeschubst/ DAAD "hadosztály " a 26. oldaltól. https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:i81PV680YPUJ:www.daad.de/de/download/gremien/05_06_kuratorium_kunst_kultur.pdf+daad+stipendium+bela+tarr&hl=de&gl=de&pid=bl&srcid=ADGEESjc8qPalu8ma_-nc3rZAKZk67OKvg4bfFB2erSobfIZU5PWA3oqQI3CriPceorsTq4v8mgcyeDvOMF5LrRClCE09EIIhv4j0aUoDIrJNMjhy3WlDPWbyn_zG7mMo7ez3oCzOMtw&sig=AHIEtbTfd4ieTLurfaDCpsk1u4MZv8spWQ Kertész-Esterházy-Konrád-Kurtág-Ligeti-Tarr-Szabó
Shlomo Morel, egy igaz ember
2014. január 16. 16:29
Nagyon igaz, a németeket nem "némettelenítették", nem nácítlanították, nem kényszerítették térdre őket eléggé - sajnos. Először a szövetségesek kénytelenek voltak bombázni a német polgári lakosságot (több millió Hitlerre szavazó agymosott német kárára), de a háború után belátták a hibájukat, és végül leálltak vele. Aztán sok-sok német jó körülmények között, például Szibériában ledolgozgatta, megfizethette a bűneit, amit a véreim ellen elkövetett (habár az jóvátehetetlen, a történelemben azután már semmi sem volt ugyanaz). Meg ki is kellett telepíteni néhány 10 millió német kisebbségit, mert tovább náciskodtak a kelet-európai országokban, még kisebbségben is. El lehet képzelni, milyen jól bántak a németekkel a háború után a szövetségesek, ha emlékszünk, hogy a britek hogy gondoskodtak a búrokról, vagy az amerikaiak japán származású honfitársaikról. A német állam kettéosztottsága pedig gyorsan véget ért, csupán 40 évig tartott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!