Egy forradalmár igazi arca

2014. január 10. 09:38

A 36 éves Robespierre-nek látási zavarai, gyakori orrvérzése (minden éjjel friss vérnyomok látszottak a párnáján), sárgasága („sárgás színű bőr és szem”) volt, aszténia, általános testi gyengeség („állandó fáradtság”) és kiújuló lábszárfekély kínozta, arcát himlőhelyek borították. Szeme és szája idegesen rángatózott.

2014. január 10. 09:38
Juhari Zsuzsanna

„Phillipe Froesch törvényszéki szakértő most megalkotta Robespierre arcrekonstrukcióját a Madame Tussaud által az 1794. július 28-án kivégzett forradalmár fejéről – amit a beszámolók szerint a guillotine elé helyezett kosárból emelt ki - készített viaszmaszk alapján. (...)

A megviselt vonású férfi egyáltalán nem volt olyan jóképű, mint amilyennek a korábban róla készült ábrázolások mutatták.

A neves orvosi szaklapban, a Lancetben megjelent tanulmányában Froesch azt írja, megvizsgálták a férfi betegségeiről beszámoló korabeli forrásokat is és kiderült, hogy a 36 éves Robespierre-nek látási zavarai, gyakori orrvérzése (minden éjjel friss vérnyomok látszottak a párnáján), sárgasága (»sárgás színű bőr és szem«) volt, aszténia, általános testi gyengeség (»állandó fáradtság«) és kiújuló lábszárfekély kínozta, arcát himlőhelyek borították. Szeme és szája idegesen rángatózott. A tünetek 1790 és 1794 között fokozódtak, a lefejezése előtti napon pedig állkapcsát ismeretlen körülmények között lövés érte.

A diagnózis Froesch szerint: súlyos szarkoidózis (gyulladásos folyamat), amely a beteg szemére, felső légútjaira, májára és hasnyálmirigyére is kiterjedt.”

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2014. január 10. 16:25
Persze erről az oldalról is megközelíthető egy két dolog. De a történelem híres-hírhedt vezetői közül Hitler (Parkinson-kórtól eltekintve) elég egészséges volt, Napóleon epilepsziás volt, Roosevelt meg béna stb.
balbako_
2014. január 10. 16:19
A magyar tévé nem adta, de talán a Spektrumon jó 10 évvel ezelőtt volt egy film Leninről. A szifilisz szétroncsolta az agyát. Néhány fotó azért maradt, bár Sztálin áthatolhatatlan falat vont a kastély köré, mert a nagy proletárt kastély illette meg. Viszont ami a sátáni e bomlott elme kis cetlijei, amelyek tömeges kivégzésekre sarkallták az elvtársakat, persze kellő ellenőrzés után eljuthattak a címzettekhez és vérfürdőkhöz vezetett. Egy pár fénykép is előkerült a szigorúan ellenőrzött Lenin relikviák közül és egy gonosz tekintetű szabályos őrült mered a kamerába.
csunderlik.péter
2014. január 10. 13:57
Kamaszkorában Robespierre szavalta a XVI. Lajost köszöntő verset a megkoronázáskor. Később ügyvédként kora egyik legjobb elvi állásfoglalását tette közzé a halálbüntetés intézménye ellen. Majd ezek után halált kér a királyra, majd őt is kivégzik. Annyira szép és lebilincselő a történelem. De annyit mindenképp a "Megvesztegethetetlen" javára kell írni, hogy őt nem lehetett volna megvásárolni öt trafikengedéllyel.
csadtoselemér
2014. január 10. 13:35
Azért kellemes figura lehetett ez a robika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!