Megkezdődött az egyházak által szervezett nemzetközi teremtésvédelmi hónap

2013. szeptember 04. 07:41

Itt az idő a teremtésre elnevezéssel kezdődött szeptember elején az a globális kezdeményezés, amelynek központi témája az ökológiai egyensúly megőrzése.

2013. szeptember 04. 07:41

Az egyházak a nemzetközi teremtésvédelmi hónapot 1989 óta szervezik meg, amely egy közös imádság a Föld, a környezet és az élővilág békéjéért. Az esemény szeptember elsejétől október 4-ig tart, és idén az Egyházak Világtanácsának 10. közgyűléséhez is kapcsolódik, amelyet október-novemberben tartanak Dél-Koreában. A szervezők a helyszínválasztással is utaltak a béke és igazság köré épülő tematikára.

A világméretű kezdeményezést támogatva I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka körlevelet adott ki, amelyben az ember ökológiai egyensúlyra gyakorolt hatásáról értekezett. „A világ egyensúlyát mára olyan pusztító akciók zavarták meg, mint az esőerdők kiirtása, a vízkészletek és a természeti erőforrások kimerítése, illetve a földek és tengeri területek szennyezése vegyi anyagokkal” – írta a dokumentumban.

A kezdeményezéshez világszerte több jelentős egyház is csatlakozott. Ausztráliában A teremtés időszaka elnevezéssel szerveznek teológiai előadásokat. Nagy-Britannia egyházszövetségei – az ENSZ által meghirdetett Vízügyi Együttműködések Nemzetközi Évéhez kapcsolódva programot indítottak a víz felhasználásának igazságosabbá tételéről, míg a skót anglikán egyház a „Föld problémáira keres keresztény megoldást”.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!