Újabb Ab-vizsgálatot akar az MSZP az egyházügyi törvényről

2013. július 09. 15:39

Az MSZP újabb alkotmánybírósági vizsgálatot szeretne az egyházügyi törvényről, ha a köztársasági elnök aláírja a jogszabály múlt héten elfogadott módosítását.

2013. július 09. 15:39

Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón elmondta: a szocialisták ez esetben Szabó Máté ombudsmanhoz fordulnak, hogy ismét küldje meg a törvényt az Alkotmánybíróságnak, amely korábban már a jogszabály több rendelkezését megsemmisítette. Az MSZP-s politikus kifogásolta, hogy a parlament a törvény érdemi módosítása helyett az alkotmányon változtatott, lehetővé téve, hogy az Országgyűlés ismerje el a vallási közösségeket.

Több példát hozott arra, hogy megítélésük szerint az egyházügyi törvény miért teremt jogbizonytalanságot. Megemlítette, hogy az elismerési eljárás közben növelték ezerről tízezerre a bevett egyházzá váláshoz szükséges tagszámot, hiányolta a jogorvoslat lehetőségét a parlament döntésével szemben, és úgy vélte: adatvédelmi aggályok vannak azzal kapcsolatban, hogyan ellenőrzik az egyházak taglétszámát. Lendvai Ildikó szerint az egyházügyi törvény mindenkinek rossz, akiről akár csak futólag is szól, nemcsak a kisebb vallási közösségeknek, hanem a bevett egyházaknak is, amelyek kifejezték aggodalmukat az iskolai hitoktatás körüli bizonytalanságok miatt, és amelyek a közösségi célok érdekében kötelesek együttműködni az állammal.

A szocialista politikus azt mondta: a szabályozás amellett, hogy korlátozza a vallásgyakorlást, kérdésessé teszi azon gyerekek és rászoruló emberek sorsát is, akik el nem ismert vallási közösségek iskoláiban tanulnak, azok intézményeiben kapnak szociális ellátást. Mint mondta, így több ezer gyermeket és felnőttet érhet kár. Lendvai Ildikó megjegyezte, hogy bár a törvénymódosítás alapján a jövőben minden vallási közösség használhatja az egyház elnevezést, az egyházaknak járó 1 százalékos felajánlásokat és állami támogatást változatlanul csak a bevett felekezetek kaphatnak.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. július 12. 08:16
egyszóval: szocialisták.
magnamater
2013. július 12. 08:15
Sok gonoszság megesett az elmúlt rendszerben, de a rendszerváltástól nem javult meg senki sem.Teszik azt, amit a helyzet enged:mocskolják a magyarokat,ártanak annak kinek ártani tudnak.
locsaba
2013. július 12. 00:30
Többek között ebből látszik, hogy milyen aljas mocskos tróger banda. Mindig a hülyék pártja volt, azokat tudják befolyásolni. Minden ténykedésükből az látszik, hogy abban bíznak, hogy a hülyék vannak többen.
magnamater
2013. július 12. 00:30
Aljas MSZMP, az előd, nővéremet kidobatta gimnáziumi latin tanári állásából,mert meglátták hogy keresztet vetett a templom előtt. Fölháborító képmutatás, hoy most a vallások védőit játszák
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!