Párizsi zavargások: egy sérült, több letartóztatás

2013. július 20. 17:50

Egy muzulmán női viselethez kapcsolódó tüntetés után csaptak össze Párizs egyik elővárosában a helyiek és a rendőrök. Egy 14 éves fiú a szemén súlyosan megsérült, feltehetően egy a rendőrök által használt gumilövedéktől, hat embert pedig letartóztattak.

2013. július 20. 17:50

Összecsapások törtek ki szombatra virradó éjjel Trappes-ban, az egyik párizsi elővárosban a rendőrök és több száz helyi lakos között egy, a muzulmán női viselettel kapcsolatos tüntetést követően. Egy 14 éves fiú a szemén súlyosan megsérült, feltehetően egy a rendőrök által használt gumilövedéktől, és kórházi ápolásra szorul. Hat embert letartóztattak.

A szemtanúk és a közösségi oldalakra feltöltött képek szerint az este fél 9 órakor kezdődött megmozdulás erőszakos zavargásokba fajult. Mintegy 2-400 ember kavicsokkal és más tárgyakkal kezdte dobálni a helyi rendőrőrs épületét és kerítését. A rendőrség válaszul tucatnyi rohamkocsit vezényelt ki az épület és az ott dolgozók védelmére és teljesen lezárták a környéket, a levegőben pedig helikopterek köröztek. Erard Corbin de Mangoux prefektus szerint a trappes-i rendőrőrs több mint egy órán át „ostrom” alatt állt: fiatalok köveket dobáltak az épületre és az ott dolgozó rendőrökre. A feldühödött emberek és a rohamrendőrök között ezt követően törtek ki az összecsapások a városban. A rendőri szakszervezetek szerint kollegáik közül többen megsérültek. Vincent Lecous, az illetékes versailles-i ügyész megerősítette, hogy az egyik tüntető, egy 14 éves fiú a szemén súlyosan megsérült egy lövedéktől. A rendőrséget ellenőrző szerv eljárást indított az incidens körülményeinek kivizsgálására, miután szemtanúk azt állítják: a rendőrök gumilövedékkel sértették meg a fiú szemét.

A nyugalom reggel 3 óra után tért vissza a városba, miután a rendőrök könnygázzal szétoszlatták a tömeget. A zavargásokról még reggel is füstölgő szemetesek – amelyek az összecsapások alatt barikádként szolgáltak - és a szétvert buszmegállók tanúskodtak. Reggel 7 órakor a tűzoltók oltották el az utolsó parazsakat. Az utcákon hatalmas kövek hevertek mindenfele, a rendbontók ezekkel dobálták a rendőröket. A tüntetés azért kezdődött, mert csütörtökön előállítottak egy fiatalembert, aki ellenállt, amikor  a rendőrök igazoltatni akarták a feleségét, aki az egész testét és arcát is eltakaró női muzulmán öltözéket, burkát viselt. A férfi az ügyész szerint fojtogatni kezdte az igazoltató rendőrt. Az ügyészség szombaton rendőri felügyelet alá helyzete, két hónap múlva állítják bíróság elé, felesége ellen szabálysértés miatt indult eljárás.

„Semmi nem igazolja ezt az erőszakot, ez elfogadhatatlan” – fogalmazott szombaton Manuel Valls belügyminiszter. Hozzátette: „A közrendet helyreállítjuk Trappes-ban. Több rendőrt vezénylünk oda és egész héten ott lesznek”. A belügyminiszter szerint „a rendőrökre, intézményekre vagy a köztulajdonra támadni nincs értelme, az nem old meg semmit és elfogadhatatlan”.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2013. július 21. 15:00
Tetszik, hogy már hithű ballibek is pedzik, amit elég régen leírtam már itt is: ha már kell bevándorló akko inkább nigériai ibokat akarok mint törököket (mert az ibok legalább keresztények) ...
Ouroboros
2013. július 21. 11:24
Sajnos a példából is látszik, hogy Európának erőszakot kell tennie saját alapelvein saját alapelvei hosszú távú fönnmaradásának érdekében. Nagyon világosan barátságtalan politikát kell folytatni az iszlámmal szemben. Nem a multikulturalizmussal van itt baj, csak és kizárólag az iszlámmal. A burkaviselet tiltása az egyik lépés, de számos ilyen lépéssel kell világossá tenni, hogy Európa nem ad otthont a fundamentalizmusnak. Az appeasement, mint látjuk, nem vezet eredményre.
ballada
2013. július 21. 11:19
""Egy muzulmán női viselethez kapcsolódó tüntetés után csaptak össze Párizs egyik elővárosában a helyiek és a rendőrök. Egy 14 éves fiú a szemén súlyosan megsérült, feltehetően egy a rendőrök által használt gumilövedéktől, hat embert pedig letartóztattak. """ bajnai verő legényei gyakorlatot tartottak Párizsban,készülnek a 2014-s kormányzásra itthon feltűnő lett volna,tudva levő franciáknál szocik bajnai barátai kormányoznak.Egy két harci fogást át adtak hisz gyakorlat teszi mesterré a verő legényeket is.Csak ugy sutyiban exportálták a gyf-bajni féle rendőrruhába bujtatott jelzés nélküli népveretőket.
Jancsipapa
2013. július 21. 11:07
Persze ,azért a jelenlegi jóléti államok "radnalírozó ,garázdálkodó bevándorlói " többnyire a volt gyarmataikról települtek be . A gyarmati időkben óriási pénzt kerestek onnan,most itt vannak a hátrányok .Ezek az emberek a jólét- (jobblét)-reményében költöztek át és sem beilleszkedni ,sem az ottani normák szerint élni,dolgozni nem akarnak . TÖBBNYIRE képzetlenek,motiválatlanok ,követelődzőek. Megteremtik a saját gettóikat,mint itt a cigányok . (Csak nekünk soha ,semmilyen előnyünk nem származott belőlük ,a hátrányok meg hasonlóak )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!