Gyűlöletcsoportnak akarják kikiáltani a katolikus egyházat

2013. január 04. 15:37

Eddig 1640-en írták alá azt a petíciót, amely január 3-án jelent meg a Fehér Ház honlapján, és „gyűlöletcsoporttá” szeretné nyilváníttatni a katolikus egyházat a pápa karácsonyi beszéde miatt. A szervezők 25 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni január 24-ig.

2013. január 04. 15:37

A petíció megfogalmazói szerint a pápa, XVI. Benedek bíborosokhoz és a Római Kúria munkatársaihoz intézett karácsonyi beszéde (amely minden évben a pápa egyik legfontosabb, programadó megnyilatkozása) kimeríti a gyűlöletkeltés fogalmát, mivel a szentatya gyűlölettel telve és diszkriminatíve beszélt benne a homoszexuálisokról, akiket másodrendű állampolgároknak minősített. A szervezők úgy látják, a pápa szerint a homoszexuális szülők veszélyeztetik a gyermeket és a homoszexuálisok által alapított családok aláássák a társadalmat.

A pápa valójában nem említette beszédében a homoszexuálisokat, hanem arról beszélt, hogy meg kell védeni a család struktúráját, amely egy férfi, egy nő és a gyerekek alkotnak; valamint hogy azzal a divatos nézettel szemben, miszerint a nemünk egy társadalmi szerep, amit magunknak választunk, az a természet (és Isten) által meghatározott adottságunk, s testi identitásunk meghatározó eleme emberi mivoltunknak. A pápa hozzátette: a két nem egymást kiegészítő jellege alapvető az emberi természetre és a családra nézve.

A petíció azt kéri az Obama-kormánytól, hogy a Southern Poverty Law Center és az Anti-Defamation League meghatározása alapján nyilvánítsák „gyűlöletcsoportnak” a katolikus egyházat.

Peter Sprigg, a washingtoni Family Research Council munkatársa szerint a petíció szerzői kiforgatták a pápa szavait, s nem csupán gyűlöletbeszéd megakadályozása a céljuk, hanem mindenki elhallgattatása, akinek kifogása van a homoszexualitással szemben. Hozzátette: Washington nem szokott gyűlöletcsoportokat megnevezni, hanem a gyűlöletbeszéd egyes esetei ellen szokott fellépni. Nem ugyanaz a homoszexualitást elítélő erkölcsi állásfoglalás és a gyűlölet által vezérelt megnyilvánulások, tettek a homoszexuálisok ellen.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2013. január 14. 21:04
'Ez a 'b' betűs szó hol szerepel a Mesekönyvben? ' 'A férfiak hasonlóképpen abbahagyták az asszonnyal való természetes életet, egymás iránt gerjedtek vágyra, vagyis férfi férfival űzött ocsmányságot.' 'Ne hálj férfival, úgy, ahogy asszonnyal szokás hálni, ez gyalázatos dolog. ' Az első példa az új- a második meg az ó-mesekönyvből van.
satya
2013. január 14. 21:02
A Szentatya beszédét több nyelven olvashatjuk a vatikáni honlapon. (http://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/30231.php?index=30231&po_date=21.12.2012&lang=ge#TRADUZIONE%20IN%20LINGUA%20TEDESCA) MIlyen szabadság az,ahol csak az egyik oldal véleményét szabad elmondani?
kgyula
2013. január 08. 22:49
"...Istenünk jelképes vérét isszuk (ami természetesen valódi vér,..." Most akkor jelképes, vagy valódi? Mert a kettő egyszerre nem megy. A katolikusok legalább megpróbálják átalakítani... :)
acido domingo
2013. január 08. 00:42
'A kannibalizmus vallási előírássá tétele önmagában mindent elmond Önökről.' ÖN bizonyára félreért valamit. Különben modoros antiszemitával még nem találkoztam. Ön új utakon jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik