Ferences zarándokközpont épül a szentkúti kegyhelyen

2012. december 12. 19:50

Több mint 2 milliárd 455 millió forintos turisztikai fejlesztés valósul meg a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen a ferences rend sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően - hangzott el a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség (NORDA) salgótarjáni sajtótájékoztatóján szerdán.

2012. december 12. 19:50

Kálmán Peregrin, a kegyhely igazgatója elmondta, hogy Szentkúton a barokk kor óta nem hajtott végre ekkora építkezést a rend. A beruházás során a szakrális és a turisztikai területet elkülönítik egymástól. Megújul a ferences rendház, a templom, a gyóntatóudvar, rekonstruálják az oltárt. Fejlesztik a szabadtéri létesítményeket is, hogy a szertartásokon minél több zarándok vehessen részt.

Kálmán Peregrin példaként megemlítette, hogy a spanyolországi Santiago de Compostelában az egyház és az állam összefogásával olyan sikeresen irányították rá a figyelmet a zarándokútra, hogy 20 év alatt az El Camino mentén eltöltött vendégéjszakák száma 70 ezerről 10 millióra nőtt. Mivel Szentkút a Kárpát-medencén át vezető Mária út egyik fontos állomása, itt is várható a látogatottság emelkedése.

Kormány Krisztián, a NORDA ügyvezetője elmondta, hogy a beruházás egy 24 milliárd forint keretösszegű, turisztikai célú projektből valósulhat meg. Hozzátette: a kegyhely jelenleg is évi 100 ezer zarándokot fogad. A kivitelezési munkálatok 2013 júniusában kezdődnek és 2014 októberéig tartanak, ezalatt a zarándokok egy nagy méretű sátorban vehetnek részt a szentmiséken. A zarándokközpont az Európai Unió és a Magyar Állam 99 százalékos támogatásával valósul meg.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!