Előkészítetlen a kötelező hitoktatás az MSZP szerint

2012. december 29. 14:24

Előkészítetlennek nevezte a kötelező erkölcs- és hitoktatás általános iskolákba történő, 2013 szeptemberére tervezett bevezetését Lendvai Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján. A párt az egyházi törvény módosítását is javasolta.

2012. december 29. 14:24

Lendvai Ildikó kifejtette: az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy előkészítetlen a kötelező erkölcs- és hitoktatás általános iskolákba történő, 2013 szeptemberére tervezett bevezetés, és így gondolja a két legnagyobb történelmi egyház vezetője, Erdő Péter és Bölcskei Gusztáv is. A szocialista politikus elmondta, hogy a kötelező erkölcs- és hitoktatás részleteit illetően írásbeli kérdésekkel fordultak az illetékes miniszterhez. Ha ezekre nem kapnak 15 napon belül megnyugtató választ, akkor a párt azt javasolja, hogy halasszák el bevezetését – tette hozzá.

Az MSZP választ vár a világnézeti, lelkiismereti és vallásszabadság érdekében, a párt szerint ugyanis az egyházi törvény az elmúlt egy évben azt bizonyította, hogy egyik sem érvényesül megfelelően. Ezért az MSZP azt javasolja, hogy sürgősen módosítsák az egyházi törvényt.

Az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagjaként kifejtette: nem megfelelő, hogy a parlamentnek, a politikusoknak kell dönteniük arról, hogy egy vallási közösség egyház-e vagy sem. Ráadásul az eljárás szabályozása sem megfelelő. Példaként említette, hogy bár a Magyar Tudományos Akadémia elnökének ki lehet kérni az előzetes véleményét, az elnök több levélben is leszögezte, nem kíván élni ezzel a lehetőséggel. Vagy hiába állítottak fel különböző technikai feltételeket, mint például az ezer aláírás megszerzése, decemberben ennek, valamint több más feltételnek a teljesítése ellenére sem kapta meg egyházi bejegyzését például a Rózsa Keresztes Egyház - sorolta a szocialista politikus.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2013. február 11. 13:54
Elvtársak ez nem a ti világotok, ti a pártiskola témában vagytok otthon..
magnamater
2013. január 02. 00:09
Nem csoda, az MSTP-t kissé zavarba hozta ez a téma.
satya
2013. január 01. 09:21
A fokozatosság meg lesz, hiszen szepotemberben csak az első ötödik és kilencedik évfolyamon vezetik be.
trendo
2012. december 30. 18:17
Ilyen kényes témában megfontoltan haladva lehetne előbbre lépni. Talán összhangba lehetne hozni a tényleges igényeket és szándékokat úgy, ha nem kötelező jelleggel és egy vezényszóra vezetnék be a dolgot, hanem rábíznák a helyi emberekre a megvalósítást. Például adni a dolognak egy négyéves bevezetési periódust, ami alatt az oktatásban való részvétel fakultatív lenni. És csak ott elkezdeni már jövő ősszel, ahol a feltételek biztosíthatóak. Elsősorban a megfelelően képzett pedagógusokra gondolok itt, mert nélkülük csak kontraproduktív lenne az egész. Ahol viszont motívált az oktató és nem kötelező a részvétel, ott biztos, hogy a gyerekek sokkal szívesebben, aktívabban vennének részt a hitoktatásban és évről évre többen jelentkeznének rá. Szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!