Ateista tudósokkal vitázott a brit főrabbi

2012. szeptember 25. 08:44

Lord Sacks úgy gondolta, a zsidó újév épp megfelelő arra, hogy bebizonyítsa, vallás és tudomány nem ellenségek. Sőt.

2012. szeptember 25. 08:44

A főrabbi szerint az Istenben való hit egyáltalán nem akadálya a kritikai gondolkodásnak. A vallás képes választ adni azokra a kérdésekre, amelyekre a tudomány nem. Két különféle gondolkodásmódot képviselnek, ám mindkettőre szükségünk van: míg a vallás a részek jelentését vizsgálja, a vallás az egészét. A rabbi úgy véli, a vallás, és nem a tudomány beszél a választásról, a szabadságról és felelősségről – amelyek emberré tesznek minket.

Lord Sacks felkereste Richard Dawkinst, napjaink egyik leghíresebb ateistáját is, akit arról próbált meggyőzni, hogy az élet több, mint tudomány, és a vallás több, mint babona és tudatlanság. A tudomány az élet keletkezéséről, míg a vallás annak céljáról beszél.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Samu
2013. december 11. 14:20
Helyes!!!!!
opsz
2012. november 04. 19:05
Nem a tudomány ellensége a vallás, hanem az emberiségé. Soha semmi nem akadályozta jobban a társadalom és a világ fejlődését a vallásoknál.
ottapont
2012. szeptember 25. 22:47
Nagyon szimpatikus a neurológus hölgy Susan Greenfield álláspontja, miszerint hiba a tudományra és vallásra mint két szemben álló dologra tekinteni mert ezek ugyanannak az éremnek a két oldala.Valamint hogy elsősorban tisztelettel kellene megközelíteni a különböző álláspontú embereknek egymást. Én keresztényként mondom hogy mi keresztények kellene ebben elöl járjunk, de a valóság nem ez. Az is igaz hogy óriási a különbség vallásos és hívő között.
brabant89
2012. szeptember 25. 22:47
"A tudomány az élet keletkezéséről, míg a vallás annak céljáról beszél." Én azért kíváncsi lennék arra, hogy pl. a zsidó vagy a keresztény vallás szerint mi az élet célja. Bár nem olvastam a Biblia minden egyes könyvét, de azért elég jól ismerem ahhoz, hogy ki merjem jelenteni, hogy a Biblia erről nem beszél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!