Le Nouvel Observateur: Orbán európai probléma

2012. március 14. 08:51

A francia lap cikke kiemelte, hogy a francia fiatalok szerint Orbán Viktor „európai probléma”, ezért mennek Budapestre tüntetni. Szerintük Európát két veszély fenyegeti: a gazdasági válság és a populizmus erősödése.

2012. március 14. 08:51

A Le Nouvel Observateur internetes oldalán Céline Lussato cikke buzdított a március 15-ei demonstráción való részvételre, melyet a magyar populizmus ellen szerveznek. Az írás szerint a populizmus egyre inkább teret nyer Franciaországban is. A szerző ismertette, hogy mintegy harminc, elsősorban szakszervezetektől érkező demonstráló csatlakozik a budapesti megmozdulásokhoz, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az igen konzervatív Orbán-kormány intézkedéseivel szemben fellépők iránt. Idézte az újonnan megalakult Magyar Szolidaritás szóvivőjét, Quentin Guillemain-t, aki szerint kötelességük a szolidaritásuk kifejezése a haladó magyar demokratákkal, akik az európai értékeket követik. A fiatalokból álló szervezethez csatlakozott több ismert személy is. A cikkben megszólalt Ivan Levai magyar származású újságíró, a mozgalom támogatója, aki szerint más formában, de Európában mindenhol felbukkant a populizmus. Példaként említette Nicolas Sarkozy és más francia elnökjelölt kampányának retorikáját is.

A cikk kiemelte, hogy a fiatalok szerint Orbán Viktor „európai probléma”, ezért mennek Budapestre tüntetni. Szerintük Európát két veszély fenyegeti: a gazdasági válság és a populizmus erősödése, ha pedig ezek ellen nem harcolnak, az egyet jelent azzal, hogy lemondanak Európáról. Megemlítette, hogy Orbán hatalomra kerülése óta több, a magyar büszkeséget erősítő törvényt fogadott el, többek közt az új alapörvényt. Lussato kiért rá, hogy az ellenzék gyakran autokrata hatalomgyakorlással vádolja a kormányt, ennek hatására pedig az Európai Bizottság is több törvény módosítására szólította fel a kormányt – példaként említette a kormány túlzott befolyását az igazságszolgáltatásra. Végül megemlítette, hogy Kertész Ákos író március elején Kanadában kért menedékjogot. Kertész azért kényszerült elmenekülni az országból, mert szélsőjobboldali zaklatások érték – idézi a Médianéző a francia lap cikkét, mely idézte az írót, aki bízik abban, hogy visszatérhet egy demokratikus Magyarországra.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atisz
2012. március 14. 20:23
A szóban forgó francia fiatalok azzal is gondban vannak, hogy Magyarországot sikeresen bejelöljék egy európai vaktérképen.
füst
2012. március 14. 13:02
A csigásoknál nem fordulhat elő populizmus és kirekesztés. A cigányok kiebrudalása, schengen visszaállítása, a francia ipar felszólítása hazai beruházásokra, nos, ezek sem értelmezhetőek így. Legalábbis az eurokrata bürokraták és balos kommentelők számára.
Vizigót
2012. március 14. 11:54
Jönnek a haladó francia demokraták, hogy megsegítség magyar társaikat. Aztán majd szépen haza ballagnak. Csodálatos internacionalizmus. "Szerintük Európát két veszély fenyegeti" De leginkább saját hülyesége. "Megemlítette, hogy Orbán hatalomra kerülése óta több, a magyar büszkeséget erősítő törvényt fogadott el..." És ezzel nektek, kicsit se kivagyi és öntelt franciáknak vajon mi bajotok? Ja megvan, nektek lehet, mi meg itt mucsán húzzuk meg magunkat. Tudatom veletek szarháziak, itt nálunk nem mindenenki Kovács et. És ismét azt kérem, kérdezzétek meg a francia emberek véleményét, arról, ha egy francia újságban, egy francia ember gyalázná őket aljasul.
gfischer
2012. március 14. 11:54
A teljesen blőd Kertész Á ügy felemlegetésétől eltekintve van azért abban valami, hogy az elmúlt két évben a "kormányos" csak a saját alaptörvényi bebetonozásában, és későbbi lehetséges felelősségre vonás bírói akadályozásának megteremtésében jeleskedett. Az én olvasatomban az is populista, aki befelé szabadságharcos, kifelé pedig sunyin meghátrál.A valódi művész a vereséget is győzelemnek láttatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!