Palesztina

2011. november 01. 12:21

Az UNESCO-ba való felvétellel szimbolikus diplomáciai sikert ért el a félállami létben tartott Palesztina.

2011. november 01. 12:21

Az amerikai fenyegetések ellenére teljes jogú tagként vették fel Palesztinát az UNESCO szervezetébe. Az izraeli-palesztin konfliktusnak legalább tízmillió szakértője van Magyarországon, így nem is vennénk a bátorságot, hogy néhány mondatban igazságot tegyünk a sokat szenvedett Szentföld ügyében. Ugyanakkor leszögezhetjük: az USA és Izrael az ügyben tanúsított hajthatatlansága többet árt az atlanti világnak, mint bármely, palesztin oldalról érkező erőszakos cselekmény. Ha a világ nagy többsége a hajthatatlanság miatt felsorakozik Palesztina mögé, az csak az USA és Izrael elszigetelődéséhez vezet. Az UNESCO amerikai fenyegetése - és a fenyegetés többség általi negligálása - éppen egy ebbe az irányba mutató fejlemény.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hortenzia
2011. november 04. 11:26
És a legautentikusabb forrás, hogy miért "szent" a szentföld, nem a Koránból, és a nem is a "palesztin történelem" messzi múltjából eredeztethető, hanem a Bibliából, annak is ószövetségi részéből vagyis Izrael történelméből: Mózes II. könyve 3. rész 1. Mózes pedig őrzi vala az ő ipának, Jethrónak a Midián papjának juhait és hajtá a juhokat a pusztán túl és juta az Isten hegyéhez, Hórebhez. 2. És megjelenék néki az Úr angyala tűznek lángjában egy csipkebokor közepéből, és látá, hogy ímé a csipkebokor ég vala; de a csipkebokor meg nem emésztetik vala. 3. S monda Mózes: Oda megyek, hogy lássam e nagy csudát, miért nem ég el a csipkebokor. 4. És látá az Úr, hogy oda méne megnézni, és szólítá őt Isten a csipkebokorból, mondván: Mózes, Mózes. Ez pedig monda: Ímhol vagyok. 5. És monda: Ne jőjj ide közel, oldd le a te saruidat lábaidról; mert a hely, a melyen állasz, szent föld.
hortenzia
2011. november 04. 10:03
folyt. túlmutat szimpla politikán. Ennek a voksolásnak már-már transzcendens vonatkozásai vannak. De a lényeg ezzel az írással kapcsolatban, hogy lemaradtatok, mert nem fog az USA és Izrael elszigetelődni. Nem kell őket félteni, kéztördelősen aggódni miattuk, :D inkább Európáért. Amerika elszigetelődik, jaj ne röhögtessetek már. Majd beintenek egyet az Unesconak, már meg is tették.
hortenzia
2011. november 04. 09:53
Ha már így fogalmaztatok: "Szentföld", érdemes lenne elgondolkodni miért is hívjuk így azt a földet. Mely ország történelmére utalunk az elnevezéssel. Ugye Dávid nem "palesztin" király volt, de Jézus sem "palesztin" megváltó. E tekintetben én a hajthatatlanságot inkább az ún. palesztin oldalon érzem, na nem abban az értelemben, hogy államot akarnak (hiszen már rég lehetett volna, ha a szándékaik komolyak), hanem abban a tekinetben, hogy nem hajlandóak elismerni Izrael létezésének jogát, illetve jogát a Szentfölhöz. Nagyon-nagyon érdekes ez a cikk, és egyúttal nem gondoltam volna, hogy a Mandiner szerkesztősége még itt tart. "Felsorakoznak" vki mögé, vagyis leteszik a voksukat, például a tekintetben, hogy a Biblia igaz -e vagy sem. Mert jól érzitek ti is, itt már egyfajta felsorakzosáról van szó, amely jóval tú
már foglalt
2011. november 03. 22:09
gratula :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!