A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című folyóiratban közzétett amerikai tanulmányhoz több mint 67 ezer amerikai nővér adatait elemezték a kutatók. Kiderült: a kávézás és a méhrák előfordulása között kapcsolat van. A méhrák előfordulásának gyakorisága kicsi volt, 672 esetet diagnosztizáltak a követéses vizsgálat 26 éve alatt. Kiderült: legalább négy kávét ivó nőknél negyeddel kisebb volt a betegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik nem vagy legfeljebb napi egy csésze kávét fogyasztottak.
Edward Giovanucci kutatásvezető, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa kiemelte: „A kávénak magának vannak (egészségügyi) előnyei. Csökkentheti az inzulinszintet, valamint a szervezetben keringő szabad ösztrogén szintjét”. A magas ösztrogénszint és a magas koleszterinszint is növeli a méhbelhártya rákos elfajulásának kockázatát.