WikiLeaks: Romaellenes hangulat Magyarországon

2011. szeptember 02. 11:05

A WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok politikailag súlytalan cigányságról és fokozódó romaellenes hangulatról számoltak be az előző kormányok idején.

2011. szeptember 02. 11:05

Politikailag jelentéktelen magyarországi romákról és erősödő cigányellenességről írt több diplomáciai távirat, melyet a budapesti amerikai nagykövetség adott ki - szivárogtatta ki a WikiLeaks. A nagykövetség munkatársai 2009-ben fokozódó romaellenes hangulatról beszéltek: beszámoltak a Jobbik megerősödéséről és a Medián és a Publicus Intézet kutatásairól is. Ezek alapján a magyar lakosság nagy része ellenséges érzelmeket táplál a cigányok iránt.

A táviratokban szó esik egyes magyar közszereplők romaellenesnek minősített kijelentéseiről is. Ilyen például Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány elhíresült megjegyzése az utcai rablásokról, egy Bayer Zsolt-publicisztika vagy Szabó Máté ombudsman visszavont közleménye a cigánybűnözés profiljáról. Orbán Viktort is említik: 2009. márciusában arról beszélt, hogy a súlyos bűncselekmények elkövetői között egyre több a cigány.

A romák politikai súlyát egy 2006-os távirat elemzi, mely szerint a 6-800 ezres társadalmi csoportot sokan társadalmi helyzetük miatt nem tekintik politikailag életképesnek.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TroppauerH
2011. szeptember 02. 19:26
A Usá-nak mi baja Rómával? Tacitus rosszat írt róluk? Vagy Berlusconira gondoltak? Vagy az amsterdami stricikre? Esetleg az 1500 meggyilkolt magyar polgárra?
morfondír
2011. szeptember 02. 16:28
Aszta! Hogy kiszivárgott! Különben sosenemsoha tuttuk Vóna +.
Back2theUK
2011. szeptember 02. 16:22
Az amcsiknál meg latino ellenesség van... Ki-ki foglalkozzon a magáéval. " Loré'al: Törődj magaddal ! "
ketroot
2011. szeptember 02. 14:31
Politikailag súlytalan cigányság? Az EU-ban, Magyarországon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!