Oxigén a világűrben

2011. augusztus 03. 10:16

Először mutattak ki vitathatatlanul oxigénmolekulákat a világűrben az Európai Űrügynökség infravörös tartományban működő Herschel csillagászati műholdjának köszönhetően.

2011. augusztus 03. 10:16

Oxigénatomok mindenütt megtalálhatóak a világűrben, ám molekuláris oxigént, amely két összekapcsolódott oxigénatomból áll és a földi légkör 20 százalékát teszi ki, nem találtak a világűrben - mostanáig. Az Európai Űrügynökség infravörös tartományban működő Herschel csillagászati műholdjának sikerült.

A tanulmány vezető szerzője, aki a NASA részéről vesz részt a Herschel-projektben elmondta: „Az oxigént az 1770-es években fedezték fel, és több mint 230 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy bebizonyítsuk: ez az egyszerű molekula a világűrben is létezik”. Paul Goldsmith és csapata azt feltételezi, hogy az oxigén a parányi porszemcséket beburkoló jégben rejtőzködik.

A Herschel-űrteleszkóp által az Orion-ködben észlelet oxigénmolekulák a csillagok fénye által felolvasztott aprócska jégszemcsékből képződő vízből szabadulhattak fel. „Ez megmagyarázná, hogy hol rejtőzhetnek az oxigénmolekulák. Ugyanakkor nagyon kevés molekulát találtunk, és még most sem értjük, hogy mi a különleges azokban a régiókban, ahol ezeket felleltük. A világegyetem még rengeteg titkot rejt” - véli Goldsmith. A megfigyelések során egymillió hidrogénmolekulára mindössze egyetlenegy oxigénmolekula jutott. Göran Pilbratt, az ESA kutatója áttörésnek nevezi a megfigyeléseket.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lincoln ábrahám
2011. augusztus 07. 18:30
Mi meg itt vacogunk a világmindenség nagyon hűvös részén (-60-+40 Fok között), a másik véglet a néhány millió fok..Brr.
civilina
2011. augusztus 03. 20:59
" A világegyetem még rengeteg titkot rejt”" Végre, már kellene valamit kezdeni a -273°C-kal is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!