Nem kell a püspököknek a pogány templom

2010. június 03. 13:12

A keresztény egyházak püspökei elhatárolódnak a verőcei Kárpát Haza Templomától, amit Bethlen Farkas polgármester építtetett.

2010. június 03. 13:12

Beer Miklós római katolikus megyéspüspök, Szabó István református püspök és Fabiny Tamás evangélikus püspök közös közleményben fejezték ki egyet nem értésüket a Verőcén felépült Kárpát-Haza Templom ügyével.

Az épületet Bethlen Farkas, Verőce polgármestere ötletéből húzták fel, a Julianus Barát Alapítvány segítségével a Lósi-völgyben. A honlap szerint „az egyszerű hófehér falak és boltozat között színes üveg-ablaksor feszül, melyen honfoglaló eleink páratlanul gazdag díszítőművészete jelenik meg fénybe öltöztetve. Középpontban, az álmában égbe emelt Emese, akitől a monda szerint az Árpád-ház származik, mely család 400 éves uralkodása alatt a legtöbb szentet adta Európának és a világnak.”

A püspökök levelükben megírták: nem hallgathatjuk el súlyos fenntartásainkat az épület szimbolikájával illetve a benne tervezett programokkal kapcsolatban. Keresztény templom szakrális középpontjába nem kerülhetnek Jézus Krisztus helyébe vagy mellé pogány mitológiai alakok. Bár nemzetünk múltjának részét képezi ez a gondolatvilág, mindez még a kereszténység előtti hitvilághoz tartozik, s nem egyeztethető össze Krisztus-hitünkkel. Már korábban is többször felemeltük szavunkat a sajnálatos módon elburjánzó újpogány jelenségekkel szemben, amelyek gyakran híveinket is összezavarják. A verőcei Kárpát-Haza Templomát így a magunk részéről csak emlékhelynek tudjuk tekinteni, semmiképp sem keresztény templomnak. Ezért legnagyobb sajnálatunkra az avatáson nem tudunk részt venni” - írták.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2010. június 03. 20:40
"Tilikov 2010. június 3. 13:44 ezért magyarázd el kérlek, miféle kifogásai lehetnek Istennek Emesével" Kiv 22,18 Aki állattal közösül, lakoljon halállal "Árpád atyánkkal, Onddal, Konddal" Pogány vezérek voltak, a hadjárataik a keresztények ellen a fő probléma. "és Búvár Kunddal?" Vele semmi.
advocaat
2010. június 03. 20:32
Kündü üzeni: e kérdésben SEMMI KOMPETENCIÁJA a nevezett reverendissimus Uraknak, ha NEM az Ő templomuk, akkor fogják be, sőt a szakrális fejedelem szavai szerint"le vannak szarva az pispekek tonzúrás fejei, addig örüljenek, míg le nem gurítom Üköt hordóban az Kelen hegyéről az Etilbe!"
tevevanegypupu
2010. június 03. 18:44
De hat termeszetes, hogy nem mennek el a puspokok, hiszen ez nem egy kereszteny templom. Itt pogany szimbolumokkal egyutt akarjak ezt a hazat felavatni, ami ellenkezik a kereszteny egyhazak elveivel. Nincs ebben semmi botranyos, az nyilvanvalo, hogy egy pap ilyesmiben nem fog resztvenni.
drienovác
2010. június 03. 14:28
elméletileg vallásszabadság van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!