Fény derül a Vatikán világháborús titkaira

2010. február 17. 12:22

A Vatikán ötezernél is több, második világháborús dokumentumot tesz elérhetővé az interneten. Ezzel az a célja, hogy lecsillapítsa a XII. Pius-szal kapcsolatos vitákat, miszerint a pápa semmit nem tett a zsidók megmentése érdekében.

2010. február 17. 12:22
A Vatikán hozzáférhetővé teszi levéltárának második világháborús éveiből származó dokumentumait az interneten. Lapja szerint a lépés célja „szolgálatot tenni a történelmi igazságnak”. Megfigyelők szerint ezzel a lépéssel próbálják a XII. Pius holokauszttal kapcsolatos intézkedései körüli vitát lecsillapítani.

Az amerikai „Pave the Way” alapítvány felhívására összesen 5125 dokumentumot digitalizáltak az 1939. márciusa és 1945. májusa közötti időszakból. A szervezet már összeállított egy dokumentumot, mely szerint XII. Pius aktívan segítette az üldözött zsidóságot. A Zsidó Világkongresszus erősen kritizálta XVI. Benedek döntését, ami XII. Pius boldoggá avatása felé is megnyitja az utat. A jeruzsálemi Jad Vasem holokausztemlékhelyen az olvasható, hogy „a pápa még azután sem tiltakozott sem szóban, sem írásban, hogy a zsidók meggyilkolásáról szóló beszámolók elérték a Vatikánt is. ... És még akkor sem lépett közbe, amikor a zsidókat éppenséggel Rómából deportálták Auschwitzba.”

A Vatikán álláspontja szerint a pápa „körültekintő magatartásával” számos zsidót, illetve más menekültet mentett meg. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2010. február 20. 20:42
Én nem értem. A Vatikán ugyan független állam, de a svájci alabárdosain kívül nincs hadserege. Ez a kinek mit kéne csinálni kicsit uncsi. Szerintem már bőven lenne más téma is.
Nyünyüke
2010. február 20. 20:06
Azt hiszem a világon szinte mindenki holokauszt bűnös aki nem zsidó és esetleg még egy kis pénz is kisajtolható belőle.
apakezdődik
2010. február 17. 18:15
mijjaza a holocaust??? leülhettek zsidók, egyes...
kaktusz
2010. február 17. 18:09
Baszki mostmar meg a pápa is bünös.... Ezek a zsidók aztán nem semmik.... Figyeljétek meg a végén mindenki bunös lesz mert valamilyen uton módon mégiscsak kapcsolódunk a masodik világháborúhoz.... A következő mi lesz? Mindenki fizessen xxx millió dollart mert nem vagyunk zsidók?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!