Demszky összeesküvést sejt a BKV-botrányok mögött

2009. szeptember 09. 18:14

A főpolgármester szerint érdemes megvizsgálni, hogy mi történt Aba Botond vezérigazgató távozása után, hogyan változott meg a BKV belső rendszere.

2009. szeptember 09. 18:14
Demszky Gábor szerint hihetetlen morális kárt is okozott a BKV költségvetésében több mint egymilliárdos lukat ütő végkielégítési botrány; a főpolgármester úgy gondolja, az Aba Botond vezérigazgató távozását követő, botrányokkal teli időszak ügyei mögött konspiráció volt. A főpolgármesterrel a Magyar Narancs készített interjút, amely a lap csütörtöki számában jelenik meg. A főpolgármester a lapnak elmondta: a BKV-nál háromfajta végkielégítés volt. "A legtöbb esetben sem jogi, sem erkölcsi aggály nem merül fel, egyszerűen megváltak a fölösleges munkaerőtől, és kifizették a törvényes járandóságát. Volt, amikor nyilvánvalóan törvénytelen és csalárd módon fizettek ki tízmilliókat, ezekben az esetekben a bíróság fog dönteni. És volt, amikor a jogszabályoknak mindenben megfeleltek, csak éppen irritálóan nagy összegeket fizettek ki a munkaszerződések alapján. Ebbe az erkölcsileg aggályos kategóriába sorolom ezeket az eseteket is".

Az azt firtató kérdésre, hogy a főpolgármesternek, vajon miért nem volt tudomása a közlekedési cégnél zajló ügyekről, Demszky Gábor úgy válaszolt: "Hozzám többnyire akkor kerülnek egy társaság konkrét ügyei, amikor valami baj van, és közbe kell avatkoznom. Antal Attila idején például a tanácsadói szerződések kapcsán kellett közbelépnem". Azt is mondta: "pletykák alapján nem lehet intézkedni. Ráadásul a BKV-ügyek mögött konspiráció volt, gondoljunk csak a titoktartási pénzekre, vagy arra, hogy az egyébként megszavazott ezerötszáz fős létszámleépítés költségei közé rejtették az egyedi nagy kifizetéseket is".


A főpolgármester a lapnak arról is beszélt, hogy 2006-ig ilyen jellegű botrányok nem voltak a BKV-nál. Szerinte érdemes megvizsgálni, hogy mi történt Aba Botond vezérigazgató távozása után, hogyan változott meg a rendszer. "Lényegében most a régi szisztémát állítjuk vissza". Az új rendszer szellemében elvonták a gazdasági "csúcsbizottságtól" a társaságok kinevezési jogköreit - mindezt ötpárti, egyhangú döntéssel. Demszky Gábor azt is javasolta, hogy adják oda a felügyelőbizottság vezetését az ellenzéknek, amelyet az MSZP kezdetben nem támogatott, de a múlt héten ebbe is beleegyezett. Továbbá azt is kezdeményezte, hogy alkossanak egy olyan rendtartást, amely részletekbe menően szabályozza a menedzserszerződések tartalmát. Ebbe az is belekerülne, hogy egy közvállalatnál nincs titoktartás címen kifizetett pénz. Demszky Gábor az új szabályozási rendszerrel szeptember 15-ig szeretne előállni.

Demszky konspirációt sejt a BKV-s botrányok mögött (NOL)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sunázó
2009. szeptember 10. 12:20
Van elég papírzsebkendőd kisfiú? Postázok egy csomaggal.
honphibu
2009. szeptember 10. 11:03
Kiváló riposzt!
sunázó
2009. szeptember 10. 11:01
Kisfiú! Maradj higgadt. Mérted a vérnyomásod mostanában? Ha a fater nem adta le, nem adta le. Te attól még felveheted. Más. Nehogy azt mondd, hogy ilyen rövid idő alatt kigyógyultál...
honphibu
2009. szeptember 10. 09:38
A faterja porosodó munkásőr egyenruháját, nem is akármilyet, a főparancsnokit, egyelőre a Gárdád utolsó előtti főkapitánya próbálgatta, ez elég ciki rád nézve is. Mi van a buzizással? Megtaláltad a munkásőr lemezt otthon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!