Új galaxist fotóztak le

2009. augusztus 06. 12:33

Egy spirális galaktikus "szörny", a belsejében egy "szemmel" látható az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Spitzer űrteleszkópja által készített felvételen.

2009. augusztus 06. 12:33
Az NGC 1097 jelű galaxis 50 millió fényévnyire található bolygónktól. Spirálalakú, akár a mi Tejutunk, s hosszú "csillagkarokkal" rendelkezik. A galaxis központjában lévő "szem" egy óriási fekete lyuk, amelyet csillaggyűrű övez. A Spitzer által az infravörös tartományban készített felvételeken az egyébként láthatatlan fekete lyuk kékszínű, míg a csillaggyűrű fehér - olvasható a Science Daily című tudományos hírportálon. A fekete lyuk óriási, tömege körülbelül százmilliószor nagyobb, mint a Napé, s a közelébe került szerencsétlen sorsú csillagokról "legeli le" a gázokat és a port. Összehasonlításként a Tejút középpontjában lévő fekete lyuk tömege "mindössze" néhány milliószor nagyobb mint a Napé.

"E fekete lyuk, s hozzá hasonlók sorsát kutatjuk. Némely elmélet szerint idővel ezek a fekete lyukak lecsendesednek, alvó fázisba kerülnek, mint történt ez a Tejút esetében is" - hangsúlyozta George Helou, a NASA Spitzer Kutatóközpontjának igazgatóhelyettese. A fekete lyukakat körülvevő fényes gyűrűt születő fiatal csillagok alkotják. A galaxis belsejébe áramló anyag "kapcsolja fel" az új csillagokat. Az infravörös tartományban rövidebb hullámhosszon készített Spitzer-felvételeken kékek, a hosszabb hullámhosszon pedig vörösek az objektumok. Ezen a képen az NGC 1097 vörös spirálkarjai között látszik az újszülött csillagok által hevített por. A galaxisszerte szétszórt idősebb csillagok kék színben tűnnek fel. A felvétel bal oldalán megbúvó halvány pont egy kísérőgalaxis, amely úgy tűnik, mintha bújócskát játszana, kikukucskálva a nagyobbik "karjai" közül.

Galaktikus szörnyet örökítettek meg (Hírszerző)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!