Nem győzök hálát adni a természet bölcsességéért, hiszen a hosszú és szürke tél után üdítő kincsekkel halmoz el bennünket. Előbújik a medvehagyma, friss hajtásokat hoz a csalán, a spenót pedig zsenge, nyersen is fogyasztható leveleket növeszt. Az ősszel elvetett fokhagyma szintén büszkén mutatja a sorát, és a petrezselyem is életre kel a napsugaraknak hála. Ezekből készül nálunk tavasszal a spenótfőzelék, mely szintén ünnepi fogás.
Édesanyám receptjében azonban nyoma sincs sem a turmixnak, sem a zsemlének. Csupán a harsogóan zöld levelek uralják az ételt, melyeket szépen kísér az édeskés tej. Elsőként a zöldségekkel foglalatoskodunk. Ha nincs kertünk, vagy nem jutunk hozzá a fiatal spenótlevelekhez, akkor a nagyobbakról mindenképpen válasszuk le a vastag eret és a szárat. Az újhagymát és a többi levelet alaposan mossuk meg. Ezután vizet forralunk, és rövid időre minden zöldet beledobunk. Ha a víz visszaforr, egy-két perc elteltével már ki is vehetjük őket, a hagymát azonban érdemes egy picit tovább benne hagyni. Ha elkészültünk, várunk egy keveset, hogy hűljenek. Amikor már állja a kezünk, durvára felvágjuk a leveleket. Ezután elkészítjük a rántást. Egy kanál kacsazsíron vagy vajon megfuttatjuk a fokhagymát, majd egy kanál lisztet világosra pirítunk rajta. Ezután hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, majd azonnal felöntjük hideg tejjel. Pici sót és cukrot teszünk hozzá, és rövid ideig forraljuk. Tükörtojás vagy bundás kenyér dukál hozzá.
Ilyenkor, szigorúan egy évben egyszer készült nálunk a bébicsirkéből a petrezselymes, májas keverékkel töltött csirke”
Ezek a friss és különleges alapanyagok is bizonyítják, milyen sokféle testi és lelki táplálék áll a rendelkezésünkre, ha elfogadjuk a természet ajándékait, ha megművelünk egy darabka földet, vagy építünk egy csinos kis tyúkólat, amit benépesítünk. Olyan korban élünk, amikor ideje van a gondolkodásnak és az egymásról való gondoskodásnak. Milyen szép lesz, amikor a zöld pázsitok egy részét konyhakertek foglalják majd el, és egyre több ember leli újra örömét a teremtésben, a növények gondozásában! Óriási élmény, mikor leszedem a friss, tökéletesen érett, illatos zöldségeket, és ezerféle változatban készítem el őket. Tavasztól késő őszig táplál bennünket a kert, közben a kamra és a fagyasztó is megtelik. Télen pedig nincs más dolgunk, mint megpihenni, terveket szőni, kinyitni egy üveg lekvárt, és élvezni a munkánk gyümölcsét.
Együttműködésben az Egy.hu-val