Válságban a nyugati mintademokráciák, a célkeresztben mégis Magyarország

2023. március 29. 12:20

Franciaországban a parlament megkerülésével áterőltetett nyugdíjreform miatt áll a bál, Németországban az új választójogi reform borzolja a kedélyeket, mindeközben a korrupciós botrányokkal terhelt Brüsszel azzal van elfoglalva, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközével szűkítse Magyarország mozgásterét.

2023. március 29. 12:20
null

Sümeghi Lóránt írása a Mandiner hetilapban. 

Már a tavalyi országgyűlési választást megelőző hetekben, hónapokban számos politikai elemzés, publicisztika született a külföldi beavatkozási kísérletekről, s fokozódó súrlódást jósoltak hazánk és Brüsszel között a legfontosabb európai ügyekben. A prognózisok olyan témák körül várták a konfliktusgócokat, mint a migráció és a határvédelem, az európai és kifejezetten a közép-európai versenyképesség, valamint az orosz–ukrán háborúban képviselt álláspont.

Bebizonyosodott, hogy az efféle előrejelzések és a magyar embereket óva intő aggodalmak tűpontos képet adtak a soron következő négyéves ciklus nemzetközi kihívásairól. Hogy mennyire pontosat, azt hűen érzékelteti, hogy – dacára az ellenzék, valamint a nemzetközi progresszív elit nyilatkozatainak – már a régi-új kormánypárt győzelmének másnapján világossá vált: Magyarország ismét erős nyugati ellenszélben lesz kénytelen harcolni nemcsak az őt megillető jogos forrásokért, hanem az ország szuverén mozgásteréért is.

Ahogyan a múltbéli botrányok, úgy a Katar-gate sem késztette önmérsékletre az európai intézményrendszert”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!